Kokosowa sałatka z fasolką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ
Fasolkę oczyszczamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 15-18 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Z włóknistej otoczki trawy cytrynowej wyjmujemy miękki środek i siekamy. Podsmażamy z chili na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą i 0,5 łyżeczki curry. Dusimy przez 1 minutę. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i ewentualnie większą ilością curry. Mieszamy z fasolką.
SAŁATKĘ ODSTAWIAMY DO PRZEGRYZIENIA SIĘ SMAKÓW
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Oba składniki mieszamy z sałatką. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do przegryzienia się smaków.Przed podaniem wiórki kokosowe prażymy lekko na patelni bez dodatku tłuszczu. Sałatkę doprawiamy i posypujemy wiórkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
830 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
207,5 kcal
Tłuszcz
13,5 g
Węglowodany
25,1 g
Błonnik
4,7 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Som tam - sałatka tajska
Som Tam to pyszna, orzeźwiająca sałatka pochodząca z Tajlandii, która łączy w sobie smak świeżych składników, pikantnych przypraw i słodkiego sosu. To idealne danie na letnie dni, które zachwyci wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej. Jak przyrządzić ją w polskich warunkach? Przygotujmy wspólnie tę wyjątkową sałatkę!

Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
Pyszne i chrupiące ziemniaczki obtoczone klejącym, ostrym sosem w stylu azjatyckim. Ciężko wyobrazić sobie lepszą przekąskę!

Ostra zupa z rybą i ryżem
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski kładzione
Kluski kładzione – idealne do zupy, z dowolnym sosem, parmezanem lub ze skwarkami. A w jakiej wersji Ty lubisz je najbardziej? Przygotuj je samodzielnie! To naprawdę proste!

Pizza alla carbonara
Domowa pizza na gotowym spodzie inspirowana słynnym makaronem carbonara. Dzięki dodatkowi cienkich plastrów guanciale i rozpływających się po cieście żółtek zachwyca smakiem. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Bliny z kremem awokado i fetą
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z kremem chałwowym
Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.