Owoce pod chrupiącą kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Owoce pod kruszonką to jednocześnie łatwy w przygotowaniu, jak i pyszny deser! Doskonały na leniwe popołudnie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OCZYSZCZAMY OWOCE
Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, kroimy w cząstki. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i również kroimy w cząstki. Na patelni roztapiamy masło z cukrem. Wsypujemy owoce i prażymy przez 2-3 minuty (owoce nie mogą puścić soku!). Uprażone owoce możemy posypać cynamonem.
ZAGNIATAMY KRUSZONKĘ
Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, płatki jaglane i owsiane oraz opcjonalnie cynamon. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do pozostałych składników. Całość zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
PIECZEMY OWOCE
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy owoce i posypujemy równomiernie kruszonką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 20-25 minut. Owoce pod kruszonką podajemy na ciepło. Podajemy z sosem malinowym i lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3133,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
522,3 kcal
Tłuszcz
29,8 g
Węglowodany
56,6 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z burakiem
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!
Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Biała fasola to nie tylko fasolka po bretońsku! Wypróbuj nasz przepis, w którym połączyliśmy ją z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. To pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny.

Ciastka owsiane z bananem
Owsiane ciasteczka z bananem smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne sycących składników, dzięki czemu stanowią idealny wybór na szybkie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Odkryjcie, jak prosto można stworzyć pyszne i pożywne ciasteczka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.