Sernik na zimno z mango i nasionami chia • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do miski wsypujemy galaretkę cytrynową i zalewamy ją ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby przestygła.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MANGO
Mango obieramy, pozbawiamy pestki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niego przestudzoną galaretkę i całość mieszamy.
SCHŁADZAMY SPÓD CIASTA
Połowę masy mango przelewamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, by stężała. Drugą połowę zostawiamy w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWUJEMY BIAŁĄ MASĘ
Do rondelka wlewamy mleko i mleczko kokosowe. Następnie dodajemy cukier i nasiona chia. Całość podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Dodajemy żelatynę, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. Gotową masę odstawiamy, aby przestygła.
SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK
Wystudzoną białą masę przelewamy na spód mango i chłodzimy w lodówce przez ok. 15-20 minut, aby lekko stężała. Następnie na wierzch sernika wylewamy pozostałą masę mango i całość chłodzimy przez minimum 3 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1456,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
182 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
17,4 g
Błonnik
2,2 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!

Lemoniada z wodą kokosową
Woda kokosowa doskonale gasi pragnienie i orzeźwia nawet w największe upały! Zobacz, jak przygotować na jej bazie lemoniadę z mango i melonem!

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Tarta flambee
Przygotuj błyskawiczną tartę na cienkim spodzie z mnóstwem dodatków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.

Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!