Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie
Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy, osuszamy i nakłuwamy kilkukrotnie nożem z każdej strony. Nacieramy je 1 łyżką oliwy i oprószamy obficie solą. Przekładamy na blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż staną się miękkie w środku.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy łyżką oliwy i oprószamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CHRZANOWY
Kwaśną śmietanę mieszamy z łyżką chrzanu i dodajemy do smaku soli i pieprzu.
SKŁADAMY KUMPIR
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i przekrawamy na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie mieszamy z masłem, pozostawiając go w skórce, a następnie delikatnie oprószamy odrobiną soli. Do przekrojonych ziemniaków wkładamy po połowie pokrojonej papryki i usmażonych pieczarek.
PODAJEMY KUMPIR
Każdy z ziemniaków polewamy sosem chrzanowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
819,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
409,7 kcal
Tłuszcz
31,0 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.

Brzoskwinie grillowane w miodowym masełku
Słodkie brzoskwinie wysmarowane aromatyczną mieszanką goździków oraz miodu to zaskakująca przekąska prosto z grilla.

Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
Soczyste mięso, chrupiący boczek i aromatyczny, pikantny sos. Wyborna kompozycja dla miłośników wyrazistego smaku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z makaronem i krewetkami
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem oraz chrupiącymi, ciekawie doprawionymi krewetkami. Wypróbuj!

Bułeczki bao z chrupiącymi krewetkami
Sprawdź przepis na puszyste i delikatne bułeczki bao z dodatkiem pysznych i wspaniale chrupiących krewetek w panierce panko. Zobacz, jakie to łatwe, i delektuj się tym niesamowitym połączeniem smaków.

Sałatka z jabłkami i wędzonym twarogiem
Niezwykle prosta, świeża i sycąca! Dokładnie taka jest ta sałatka wg przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, czy zda egzamin jako jeden z posiłków w Twoim domu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone żeberka
Szybki sposób na marynowane żeberka podane z chrupiącymi grzankami i limonką! Zasmakuj w klasyce dzięki przepisowi Karola!

Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
Wypróbuj niezwykły przepis Okrasy na tatar z łososia z sałatką z upieczonego buraka i sosem mango.

Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!