Kotleciki szu szu • przepis • składniki • przygotowanie
Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W misce mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną, jogurt, olej z pestek winogron oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby powstała z tego jednolita masa.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Kurczaka oczyszczamy, a następnie kroimy go na kilkanaście kotlecików. Kotlety przykrywamy folią, a następnie czystą ściereczką. Mięso delikatnie rozbijamy, aby uzyskać płaskie kotleciki.
ZANURZAMY KOTLECIKI W CIEŚCIE
Zanurzamy kolejno kotleciki w cieście i przykrywamy miseczkę folią spożywczą. Całość wkładamy do lodówki na ok. 25 minut.
SMAŻYMY KOTLECIKI
Na patelni rozgrzewamy olej, a potem kolejno smażymy każdego kotlecika z obu stron na złocisty kolor. W przypadku dużej patelni możemy smażyć 3-4 kotlety na raz.
ODSĄCZAMY Z NADMIARU TŁUSZCZU
Usmażone kotleciki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2107,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
150,5 kcal
Tłuszcz
6,2 g
Węglowodany
5,3 g
Błonnik
0,2 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
Wigilijne racuchy z receptury mojej babci

Sałatka z brokułem i jajkiem
Sycąca sałatka, która będzie gotowa w 20 minut? To musi być ta sałatka z brokułem, jajkiem i mortadelą z dodatkiem czosnkowego dressingu jogurtowego. Sprawdź, jaka jest prosta i pyszna!

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Fitciasto mandarynkowe bez mąki
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Raita z ogórków i bakłażana
Poznaj przepis na dipy, które doskonale smakują zarówno z mięsem, jak i warzywami.

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Wegański gyros z ciecierzycy w picie
Prawdziwa uczta? Gyros w wegańskim wydaniu! Przygotujesz go w bardzo prosty sposób i pokochasz za aromat i wyjątkową chrupkość.