Kluski z kaszy manny ze skwarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Masło roztapiamy, studzimy i ubijamy z jajkami i solą do połączenia składników. Następnie dodajemy kaszę mannę, parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, aż masa będzie gładka.
FORMUJEMY I GOTUJEMY KLUSKI
Z przygotowanego ciasta formujemy niewielkie kuleczki (o średnicy ok. 1,5-2 cm). Następnie spłaszczamy je za pomocą widelca i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe kluski wyławiamy od razu za pomocą łyżki cedzakowej.
PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy go na suchej patelni, aż będzie chrupiący, a tłuszcz się wytopi. Tak przygotowane skwarki zdejmujemy z patelni, zostawiając tłuszcz.
PODSMAŻAMY I PODAJEMY KLUSKI
Kluski podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczku, aż się lekko zarumienią. Następnie przekładamy je na głębokie talerze, okraszamy skwarkami, bardzo drobno pokrojonym pomidorem i natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2864,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
716,2 kcal
Tłuszcz
58,1 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
21,9 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi
Jednym z najlepszych dań na jesień jest leczo. A czy można podkręcić jego jesienny charakter? Oczywiście — za pomocą dyni! Przygotuj to danie i rozkoszuj się ciepłym posiłkiem podczas chłodnych, jesiennych wieczorów.

Krem z młodej kapusty z jajkiem i boczkiem
Młoda kapusta, czyli jedna z królowych wiosny i gwiazda tego przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj ten pyszny krem, który podasz z jajkiem i smażonym boczkiem.

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka w słoiku na 3 sposoby
Kwadrans akademicki – tyle czasu wystarczy, by przygotować prostą i szybką warstwową sałatkę studencką w słoiku! Który wariant wypróbujecie jako pierwszy?

Klopsiki z kurczaka z czerwoną kapustą
Lekki i pyszny obiad, pieczony na jednej blasze. Klopsiki z piersi z kurczaka plus ćwiartka czerwonej kapusty to prawdziwy hit na lato!

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta rybna na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Pyszny, wegański pasztet przygotowany na bazie orzechów włoskich będzie świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza to wielkanocne. Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się, jakie pyszne są roślinne zamienniki mięsa!