Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią • przepis • składniki • przygotowanie
Do klasyki polskich wiosennych obiadów nikogo nie trzeba zachęcać, ale zawsze warto poznać wyjątkowy przepis na kotlety! Podaj je z młodymi ziemniakami i ciesz się smakiem sezonowych pyszności!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY BUŁKĘ
Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.
SMAŻYMY CEBULĘ
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
W dużej misce łączymy mięso mielone z podsmażoną cebulą. Dodajemy bułkę dokładnie odciśniętą z mleka, jajko, sól, pieprz, oregano i tymianek. Całość wyrabiamy dłonią, aż mięso połączy się z pozostałymi składnikami w jednolitą masę.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z dokładnie wyrobionego mięsa formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni, na rozgrzanym smalcu (lub maśle klarowanym) ok. 3-4 minut z każdej strony – początkowo na dużym ogniu, który po kilku chwilach zmniejszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2262,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
565,7 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
32,5 g
Białko
32,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!

Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków
Wrap z gyrosem z boczniaków nadaje się doskonale na obiad lub kolację – to ciekawa alternatywa dla klasycznych wrapów i pyszny pomysł na ciepły posiłek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kociołek z dyniowym brownie i polewą z awokado
Strasznie prosty przepis na Halloween! Przygotuj kociołek czarownicy wypełniony pysznym brownie z dodatkiem dyni. Tym przepisem zaczarujesz wszystkich miłośników słodyczy!

Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.

Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron ryżowy z krewetkami
Szukasz pomysłu na danie w stylu azjatyckim? Wypróbuj połączenie makaronu ryżowego z krewetkami i aromatycznym sosem według przepisu Karola! To jest pyszne!

Smoothie z żółtych owoców
Smoothie żółte niczym słońce! Z ananasa, mango i bananów z dodatkiem orzechów.

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!