Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej. • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna propozycja nie tylko dla fanów owoców morza: krewetki z cukinią w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ OBIERACZKĘ DO
warzyw tarkę Przygotowanie Cebule kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.
CZOSNEK KROIMY W
plasterki, imbir ścieramy na tarce, 2 papryczki chilli pozbawiamy ziarenek i kroimy w drobną kostkę.
CUKINIĘ KROIMY WE
wstążki z pomocą obieraczki do warzyw.
PASKI CUKINII KRÓTKO
obgotowujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
ODSĄCZAMY NA RĘCZNIKU
papierowym.
DO USMAŻONEJ CEBULI
dodajemy czosnek, imbir, papryczkę i przyprawy.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY 1
min.
WRZUCAMY KREWETKI, ZWIĘKSZAMY
ogień.
SMAŻYMY JESZCZE PRZEZ
3 min.
WLEWAMY MLECZKO
kokosowe.
CZEKAMY, AŻ CAŁA
potrawa zacznie wrzeć.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy paski cukinii, delikatnie mieszamy.
JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY
do miseczek.
POSYPUJEMY POSIEKANĄ
kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1231,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,7 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
31,9 g
Błonnik
40,8 g
Białko
40,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placki z batatów
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Kotlet schabowy w migdałowej panierce
Spróbuj kotleta schabowego w nowoczesnej wersji według Darii! Doskonale smakuje z purée z rukoli.

Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!

Kowbojska śniadaniowa owsianka białkowa Arthura
Przemierzając bezkresne stepy, bez względu na to, czy jesteś łowcą nagród, handlarzem, zbieraczem czy przyrodnikiem, musisz mieć siłę. Tę zapewni Ci kowbojska owsianka białkowa Arthura, którą dobrze zjeść, zanim przystąpisz do gry.

Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.