Krwawe muffinki • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki pokaże Wam swoje cukiernicze triki, dzięki którym będziecie mogli przygotować mrożące krew w żyłach i jednocześnie pyszne muffiny!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MUFFINY
Jaja ubijamy z cukrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia na przemian z jogurtem. Całość dokładnie mieszamy rózgą i przekładamy do rękawa cukierniczego. Formę do muffinów wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy je ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem przez około 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do garnka wrzucamy przetarte przez sitko maliny. Dodajemy napęczniałą żelatynę i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY CUKROWE SZKŁO
Do garnka wsypujemy cukier i dolewamy wodę. Zagotowujemy aż do momentu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Masę wylewamy na papier do pieczenia i odstawiamy do wystudzenia.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI KREMU WANILIOWEGO
Serek wyciągamy z lodówki na 1 godzinę przed robieniem kremu. Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami serka, a następnie dodajemy do pozostałej ilości serka. Śmietankę ubijamy i łączymy z serkiem. Wstawiamy do lodówki.
DEKORUJEMY MUFFINY
Upieczone i wystudzone muffiny dekorujemy kremem waniliowym. Cukrowe szkło rozbijamy na kawałki, moczymy w sosie malinowym i układamy na muffinach. Muffinki polewamy jeszcze odrobiną sosu malinowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4845,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
403,8 kcal
Tłuszcz
14,9 g
Węglowodany
59,8 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!

Tarta Cytrynowa
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym
Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!

Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym
Faszerowany cytryną i przyprawami pstrąg pieczony w solnej skorupce, która nadaje rybie niepowtarzalny smak. Robi wrażenie!

Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami
Gdy jest gorąco, nic tak nie orzeźwia jak lekki chłodnik. W wersji z ogórkiem i prażonymi migdałami jest pyszny!

Truskawkowe eklerki
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!