Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA
żaroodporne folię spożywczą blender rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) Pistacje Obrane ze skorupek pistacje wkładamy do rogrzanego piekarnika i chwilę podpiekamy (ok. 5 MINUT).
ZIEMNIAKI UMYTE I
pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
DODAJEMY 2 ZĄBKI
czosnku pokrojone w plasterki, wsypujemy szczyptę papryki i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego (ok. 3-4 ŁYŻKI). DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY. DODAJEMY ŚWIEŻY ROZMARYN
.
NACZYNIE Z ZIEMNIAKAMI
wkładamy do piekarnika ustawionego na 160°C (termoobieg) na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
CHŁODNIK OBRANE I
pokrojone w grubą kostkę ogórki (bez pestek) wkładamy do blendera.
DODAJEMY JOGURT NATURALNY,
kefir, 100 g sera typu greckiego, około 50 g obranych i podpieczonych pistacji, 10 listków świeżej mięty i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. WSZYSTKO RAZEM: miksujemy.
SPRAWDZAMY ZIEMNIAKI.
MUSIMY JE PRZEMIESZAĆ,
żeby równo się upiekły.
CHŁODNIK PRZELEWAMY DO
miseczki i wkładamy na 15 minut do lodówki.
NASTĘPNIE DODAJEMY SZCZYPTĘ
soli i szczyptę pieprzu. MIESZAMY.
KURCZAK DO MISKI
wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki.
DODAJEMY 1 ZĄBEK
czosnku pokrojony w cienkie plastry.
WSZYSTKO MIESZAMY.
DODAJEMY SOK Z
połowy cytryny.
PODUDZIA WKŁADAMY OD
razu do marynaty i mieszamy.
MISKĘ ZAKRYWAMY FOLIĄ
i wkładamy na około 20 minut do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
i przekładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą.
DRUGĄ POŁOWĘ CYTRYNY
kroimy na małe cząsteczki i nakładamy na kurczaka.
MIĘSO WKŁADAMY DO
piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na 35-40 minut na półkę niższą niż ziemniaki.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu, wyciągamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka.
CHŁODNIK WLEWAMY DO
mniejszego naczynia.
ROZGNIATAMY KILKA PISTACJI,
drogno siekamy i posypujemy nimi chłodnik.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy ziemniaki, następnie kurczaka.
KURCZAKA PIEPRZYMY I
polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.
PRZYSTRAJAMY CAŁOŚĆ 2
gałązkami rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3198,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
799,6 kcal
Tłuszcz
40,9 g
Węglowodany
65,2 g
Błonnik
6,9 g
Białko
44,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.

Faszerowana papryka z serem halloumi
Planujesz obiad lub przyjęcie w greckim stylu? Przygotuj faszerowaną paprykę z serem halloumi i mnóstwem innych smacznych dodatków!

Kotlety z ciecierzycy i młodej kapusty
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynata do karkówki
Marynowanie mięsa to starożytna technika kulinarna, dzięki której różne produkty nabierają zupełnie odmiennego smaku. Jednym z najbardziej popularnych produktów do marynowania jest karkówka. Od marynat pikantnych i intensywnych po delikatne, ziołowe i aromatyczne, możliwości są praktycznie nieograniczone. Poznaj nasz przepis na wyjątkową marynatę do karkówki.

Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Eklery kawowe
Francuski przysmak z parzonego ciasta w aromatycznej, kawowej odsłonie! Doskonały deser, który znika zaraz po zrobieniu!

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Tort Sachera
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!