Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste mięso w złocistej skórce marynowane w dwóch rodzajach sosu, podane z chrupiącymi warzywami. Doskonałe!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
MASŁO: wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej.
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ TARKĘ
naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C Kurczaka myjemy, suszymy, pozbawiamy korpusu, z udek usuwamy kości.
MARYNATA ORZECHOWA POSIEKANY
czosnek rozcieramy w miseczce z niewielką ilością soli.
MIĘKKIE MASŁO PRZEKŁADAMY
do miski, dodajemy roztarty w rękach suszony majeranek, czosnek roztarty z solą oraz roztarte w moździerzu orzechy pistacjowe.
NASTĘPNIE DODAJEMY STARTĄ
skórkę z cytryny i drobno posiekane gałązki rozmarynu. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
DELIKATNIE ODDZIELAMY SKÓRĘ
od mięsa kurczaka.
MAŁĄ ŁYŻECZKĄ WKŁADAMY
marynatę pod skórę kurczaka, równomiernie rozprowadzamy ją palcami na całej powierzchni mięsa.
MARYNATA Z SOSEM
sojowym Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy, miód, sok i startą skórkę z cytryny, dodajemy również kilka gałązek rozmarynu w całości, czosnek pokrojony w plasterki, pokrojony w plastry świeży imbir oraz oliwę z oliwek.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
W TAK PRZYGOTOWANEJ
marynacie układamy kurczaka skórą do góry, wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
WARZYWA OBRANE MARCHEWKI
z nacią i obrane pietruszki przekrawamy wzdłuż na pół (jeśli marchewka i pietruszka nie są młode, należy je wcześniej zblanszować).
ZEWNĘTRZNYMI LIŚĆMI MŁODEJ
kapusty wykładamy naczynie żaroodporne, resztę kapusty kroimy w grubą kostkę.
WYJMUJEMY KURCZAKA Z
marynaty, do naczynia z marynatą wkładamy marchewki, pietruszkę i kapustę, dokładnie obtaczamy je w marynacie.
WARZYWA PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego wyłożonego liśćmi kapusty.
WARZYWA POLEWAMY POZOSTAŁĄ
marynatą, następnie na warzywa nakładamy kurczaka.
KURCZAKA POSYPUJEMY Z
góry niewielką ilością soli.
PIECZEMY PRZEZ 30
minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
POD KONIEC PIECZENIA
zwiększamy temperaturę pieczenia do 200°C.
PIECZEMY 10-15
minut.
Z NACZYNIA WYJMUJEMY
upieczonego kurczaka i warzywa.
SOS PO UPIECZENIU
możemy wymieszać z 1 łyżką musztardy Dijon. KAWAŁKI KURCZAKA POLEWAMY: sosem. KURCZAKA DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5779,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1444,9 kcal
Tłuszcz
109,8 g
Węglowodany
40,6 g
Błonnik
76,4 g
Białko
76,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
Odmień klasyczną białą i mleczną czekoladę, wzbogacając ją o chrupiące orzechy. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Sos pieczarkowy
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.

Frittata keto
Frittata, która idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie dla każdego, kto lubi dietę keto. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego serowo-jajecznego, pieczonego w piekarniku dania.

Kaszaloty, czyli papryki faszerowane mięsem i kaszą
Jesienne i kolorowe danie, które fantastycznie wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
Słodkie przekąski typu finger food, czyli minipączki z kremem adwokatowym, polecają się na imprezowy stół! Niech zrobią furorę na Twojej sylwestrowej imprezie.