Kuskus z żurawinami i pomarańczami • przepis • składniki • przygotowanie
Tak przygotowany kuskus smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno! Sprawdzi się jako lunch do pracy lub dodatek do dań mięsnych.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZALEWAMY ŻURAWINĘ WODĄ
Suszone żurawiny zalewamy ciepłą wodą. Sok jabłkowy zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zalewamy nim kaszę kuskus w misce. Przykrywamy na 5 minut.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Do kaszy dodajemy cynamon, odsączone żurawiny i połowę obranej i pokrojonej w cząstki pomarańczy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce masła. Dodajemy do kaszy. Wszystko mieszamy. Jeśli chcemy, aby kasza była mniej gęsta, dodajemy sok z pozostałej pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
749,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
374,7 kcal
Tłuszcz
3,7 g
Węglowodany
80,9 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!

Zapiekane jajka z salami i papryką
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Wegański koktajl o smaku chlebka bananowego
Chlebek bananowy do picia? Zgadza się! Nie musisz go piec, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pitają
Słodko-kwaśna egzotyka w owocowym wydaniu – sałatka z pitają z przepisu Darii idealnie sprawdzi się w roli imprezowego deseru lub przekąski podanej najbliższym.

Batoniki z masła orzechowego
Wystarczy tylko dwadzieścia minut, by w prosty sposób wyczarować z masła orzechowego smakowity batonik.

Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!