Frytki z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Frytki z cukinii to smaczna alternatywa dla tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Ta chrupiąca i lekka przekąska jest łatwa w przygotowaniu i bez trudu przyrządzisz ją w zaciszu swojej kuchni. Dzięki zastosowaniu przypraw i różnorodnych dodatków, frytki z cukinii mogą stać się wyrafinowanym daniem, które zadowoli każdego smakosza. Odkryj, jak je zrobić!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy na podłużne kawałki przypominające wyglądem klasyczne frytki belgijskie.
PANIERUJEMY CUKINIĘ
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy je. Dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na osobny talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Zamaczamy cukinię w jajku, potem obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na drugi talerz. Powtarzamy czynność, aż skończą nam się frytki.
PIECZEMY FRYTKI
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, polewamy ją oliwą. Przekładamy frytki na blachę i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, co jakiś czas przewracając frytki na drugą stronę. Możemy je dodatkowo skrapiać odrobiną oliwy. Gotowe frytki solimy i podajemy z ulubionym dipem, np. jogurtowym bądź czosnkowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1097,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
365,8 kcal
Tłuszcz
15,5 g
Węglowodany
43,4 g
Błonnik
4,4 g
Białko
13,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!

Ciasto mascarpone z owocami
Ciasto mascarpone z sezonowymi owocami, czyli idealny pomysł na szybki deser przygotowany w termorobocie kuchennym MC Smart. Sprawdź, jak prosto je przygotować!

Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
Włoski makaron i polska kiełbasa wzbogacone smakiem pieczonej papryki. Prosta i sycąca potrawa dla każdego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany
Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.

Curry z fasolką szparagową i mlekiem kokosowym (MCS)
Masz ochotę na pyszne, aromatyczne curry o pikantnym smaku? Koniecznie spróbuj naszego przepisu i udaj się w kulinarną podróż.

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa szparagowa na 3 sposoby
Sezon na szparagi jest krótki – póki trwa, sięgnij po prosty przepis Kingi! Przygotuj zupę z zielonych szparagów, wybierając jedną wersję lub… przetestuj wszystkie trzy!

Pieczony pstrąg z sosem maślanym
Delikatny, pieczony pstrąg podany z aromatycznym sosem maślanym z dodatkiem papryki, czosnku, skórki z cytryny i świeżej natki pietruszki. Skuś się na to wyjątkowe danie, które zachwyca podaniem i smakiem.

Wrap z łososiem i warzywami
Wrapy z łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym, czyli znakomity pomysł na domowy lunch, którego nie trzeba odgrzewać. Świetny do pracy lub szkoły.