Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj wyjątkową wersję lasagne według Kingi, która idealnie sprawdzi się podczas wspólnego kibicowania! Świeża cukinia z dodatkiem serka wiejskiego, która zastąpi makaron, nada temu daniu lekkości i delikatności. Przekonaj się, jaka jest pyszna!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinie kroimy w plastry przypominające makaron lasagne. Następnie rozkładamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SZPINAKOWĄ
Szalotkę i 2 ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na patelni na odrobinie oliwy. Dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy gałką muszkatołową, sosem sojowym, solą i pieprzem. W misce mieszamy serek wiejski, jajko oraz 0,25 szklanki startego grana padano. Dodajemy szpinak i ponownie wszystko mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SOSU POMIDOROWEGO
Czerwoną cebulę i seler naciowy kroimy w kosteczkę. Ostatni ząbek czosnku dość drobno siekamy, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Na patelnię ponowie wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, rozdrabniamy je na patelni i smażymy, aż się zarumieni. Pod koniec dodajemy czosnek, startą marchewkę oraz seler naciowy. Całość smażymy około 5 minut. Dodajemy koncentrat, pomidory z puszki, piramidkę smaku i syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy przez 10-15 minut na małym ogniu.
SKŁADAMY I PIECZEMY LASAGNE
W skropionym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy plastry pieczonej cukinii. Na cukinię nakładamy połowę sosu pomidorowego. Przy nakładaniu pomijamy piramidkę. Następnie sos pokrywamy połową masy szpinakowej i oprószamy połową mozzarelli i kilkoma łyżkami parmezanu. Czynności powtarzamy, aż naczynie będzie pełne – ostatnią warstwą powinny być sery. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MURAWĘ
Bazylię i ser grana padano rozdrabniamy, by stworzyć posypkę imitującą murawę boiska. Pozypujemy nią wierzch lasagne. Następnie serek mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskając, rysujemy linie boiska oraz bramki. Przed pokrojeniem delikatnie studzimy lasagne i podajemy danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3692,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
615,4 kcal
Tłuszcz
34,5 g
Węglowodany
27,4 g
Błonnik
5,1 g
Białko
49 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka gyros
Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!

Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
Zapiekanki z grillowanymi warzywami i kurczakiem, pełne żółtego sera i sera feta. To pomysł na niesamowicie sycącą, pyszną przekąskę, której trzeba spróbować!

Makaron orzo z łososiem, szpinakiem i jogurtem greckim
Macie ochotę na pożywne danie? Jeśli tak, to szybko przygotujcie sobie wg przepisu Kingi łatwy do zrobienia makaron orzo z aromatycznym łososiem, szpinakiem i jogurtem greckim. Pracę nad tym daniem ułatwi Wam termorobot MC Smart!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem to interesujące danie, które łączy w sobie delikatność jajek, świeżość cukinii oraz aromatyczny smak żółtego sera. Ta kreatywna propozycja na przekąskę czy lekki posiłek z pewnością zaskoczy podniebienia domowników. Przygotowanie tego dania jest łatwe i przyjemne, a efekt zaskakujący! Sprawdź nasz sposób na jajka faszerowane w nietypowej odsłonie!

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Gofrowe kanapki z francuskimi serami
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie lub kolację? Wypróbuj przepis na gofrowe kanapki z francuskimi serami! To pyszne i aromatyczne danie, które urozmaici niejeden posiłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
Pyszne lodowe orzeźwienie na gorące dni: soczysty kolor i smak owocowego sorbetu połączony z delikatną nutą cytrynową.

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.