Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DOMOWĄ PRZYPRAWĘ CAJUN
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania domowej przyprawy cajun mieszamy ze sobą.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miseczki dodajemy gotową przyprawę cajun, syrop klonowy, słodką i wędzoną paprykę, sól, sok z cytryny i oliwę.
PIECZEMY RYBY
Filety układamy skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smarujemy marynatą. Tak przygotowanego łososia pieczemy przez ok. 12 minut.
PRZYGOTOWUJEMY RYŻ POMIDOROWY
Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek i suszone oregano. Całość smażymy ok. 1 minuty na średnim ogniu.
PODAJEMY RYBĘ
Koperek dość drobno siekamy. Gotowy ryż pomidorowy nakładamy na półmisek, na nim układamy upieczone filety, które obficie posypujemy koperkiem. Cytrynę kroimy w ćwiartki i podajemy razem z rybą. Wyciskamy odrobinę soku do smaku bezpośrednio przed jedzeniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2802,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
934,3 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
103,4 g
Błonnik
52,4 g
Białko
52,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zrazy ze schabu z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
Wyobraź sobie, że jesteś w cudownych, malowniczych Alpach. Pomoże Ci w tym smak naszych zrazów według oryginalnego przepisu!

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem
Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Francuskie tosty z boczkiem i serem
Czas na francuskie śniadanie! Pieczywo smażone w jajku, a do tego pyszne dodatki to sposób na dobre rozpoczęcie dnia.

Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!

Krewetki z ananasem podawane na ciepło
Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!

Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!