Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POKROJONE NA DUŻE KAWAŁKI
pieczarki smażymy na odrobinie oleju. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy plasterki czosnku oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Smażymy do zeszklenia. Na patelnię przekładamy pokrojoną papryczkę chili oraz drobno posiekany imbir. Przesmażone składniki zalewamy mleczkiem kokosowym i niewielką ilością wody. Dodajemy odrobinę skórki startej z limonki oraz masło. Sos redukujemy.
POZBAWIONE SKÓRY FILETY Z
łososia myjemy i osuszamy. Każdy kroimy na mniejsze kawałki. Równomiernie panierujemy rybę w przyprawie curry. Łososia układamy na suchej, niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Następnie opiekamy na małym ogniu z obydwu stron (stopień wysmażenia zależy od preferencji).
ZREDUKOWANY SOS DOPRAWIAMY ODROBINĄ
skórki i soku z limonki oraz miodem. Dodajemy pokruszone orzechy pistacjowe oraz posiekane łodyżki kolendry. Po około 2-3 minutach sos mieszamy z umytym, osuszonym szpinakiem. Przez krótką chwilę blanszujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2064,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1032,3 kcal
Tłuszcz
75,4 g
Węglowodany
38,0 g
Błonnik
57,7 g
Białko
57,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!

Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.

Ciastka z kleiku ryżowego
Ciastka z kleiku ryżowego to nietypowa, ale niezwykle smaczna alternatywa dla klasycznych wypieków. Przygotowanie ich jest niezwykle łatwe, co sprawia, że doskonale nadają się na szybką przekąskę dla zapracowanych osób. Odkryjcie jak zrobić te pyszne ciastka w domowym zaciszu!

Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
Krem z rzeżuchy i tostowe paluszki to świetne dodatki do jajek. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka ciabattella
Smakowita przekąska, którą zrobisz w kilka minut. Świeże pieczywo, mozzarella, pomidory, bazylia i oliwa to esencja Włoch.

Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!

Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!