Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ,
blachę i papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
180°C (termoobieg).
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
gotowania zawiń buraki (umyte, ale nie obrane) w folię aluminiową i piecz w temperaturze 170°C (termoobieg) do miękkości (mniej więcej przez 1-1,5 godziny).
PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI GOTUJEMY
w całości i w mundurkach.
KAWAŁKI ŁOSOSIA MYJEMY,
osuszamy, odcinamy skórę.
PRZYGOTOWUJEMY 4 LIŚCIE
kapusty , rozgniatamy ząbek czosnku.
DO KAŻDEGO Z
4 liści kapusty wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 1 ŁYŻECZKI NA: liść), smarujemy dokładnie listek od środka, następnie do każdego liścia wkładamy po 1 kawałku łososia, na każdym kawałku łososia układamy po kilka kawałków rozgniecionego ząbka czosnku.
CYTRYNĘ MYJEMY I
kroimy na mniejsze kawałeczki, układamy w liściach po 2-3 kawałeczki cytryny przy kawałkach łososia.
KORZEŃ NATKI PIETRUSZKI
( łodygi) miażdżymy i układamy obok ryby.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ KORZENIA
chrzanu ścieramy na łososia.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LISTKAMI
pietruszki i doprawiamy solą i białym pieprzem.
KROIMY CEBULĘ NA
mniejsze cząstki, kilka cząstek kładziemy obok łososia.
NA SAM KONIEC
całość skrapiamy niewielką ilością miodu.
BIERZEMY 4 KAWAŁKI
folii aluminiowej, każdy z nich smarujemy niewielką ilością oliwy, liście kapusty zawijamy do środka, następnie zawijamy wszystko w folię aluminiową i skręcamy końce folii.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ.
ZAWINIĘTE W FOLIĘ
łososie w liściach smażymy na mocno nagrzanej patelni (2 minuty na każdą stronę).
UPIECZONE I OBRANE
buraki kroimy, odkrawamy końce buraków (będziemy ich używać do sosu), resztę kroimy w kosteczkę.
ODKROJONE KOŃCÓWKI BURAKÓW
wkładamy do pojemnika miksera, dodajemy sok z 2 limonek, mniej więcej 1 łyżeczkę miodu i musztardy. MIKSUJEMY.
W MIĘDZYCZASIE ZDEJMUJEMY
łososie z patelni, przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180°C na mniej więcej 10-15 minut.
DO ZMIKSOWANYCH BURACZKÓW
dodajemy odrobinę przegotowanej wody i jeszcze raz miksujemy.
PO WSTĘPNYM MIKSOWANIU
dodajemy resztę oliwy z oliwek, cały czas miksując.
UGOTOWANE W MUNDURKACH
ziemniaki obieramy, przerzucamy do garnka, dodajemy masło, ścieramy korzeń chrzanu (ilość wg smaku), całość ugniatamy aż do momentu uzyskania purée, doprawiamy niewielką ilością soli i mielonego białego pieprzu. MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ NA
patelnię wlewamy niewielką ilość miodu (ok. 2 ŁYŻECZEK).
GDY MIÓD SIĘ
rozpuści dodajemy resztę pokrojonych w kosteczkę buraków.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z limonki (do smaku) i sok z 1/2 limonki.
WYCIĄGAMY ŁOSOSIA Z
piekarnika, odwijamy, kroimy na mniejsze kawałki.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sos z buraków, następnie buraki z patelni, purée, na purée kładziemy kawałki łososia w kapuście.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2371,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
592,9 kcal
Tłuszcz
34,4 g
Węglowodany
54,6 g
Błonnik
27,7 g
Białko
27,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
Wypróbuj nietypowy pomysł Karola Okrasy na schab ze śliwką z grilla!

Omlet marchewkowy
Pyszny, puszysty i prosty! Taki właśnie jest ten omlet marchewkowy na słodko, z dodatkiem proteinowej odżywki o smaku ciasteczkowym.

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Maślane ciasteczka – przepis
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!

Pieczone ziemniaki z airfryera z serkiem czosnkowym, serem mimolette i szczypiorkiem
Pieczone ziemniaki z airfryera, wypełnione aromatycznym serkiem czosnkowym i posypane startym serem mimolette, to prosta, ale efektowna przekąska lub dodatek do obiadu, który zachwyci chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Strudel makowy
Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!