Makaron i szparagi w kremie z łososia • przepis • składniki • przygotowanie
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZPARAGI OCZYSZCZAMY, OBIERAMY
na jednej trzeciej długości i kroimy lub strugamy wzdłuż na cienkie plasterki.
CEBULĘ SIEKAMY. ŁOSOSIA KROIMY W
paski.
MAKARON GOTUJEMY WE
wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty.
CEBULĘ PODSMAŻAMY NA
gorącym maśle aż do zeszklenia.
ROZCIEŃCZAMY ŚMIETANĄ I
bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
SZPARAGI DODAJEMY DO
makaronu, gotujemy przez kolejne 3 minuty.
PASKI ŁOSOSIA DODAJEMY
do sosu śmietanowego, ewentualnie lekko zagęszczamy mąką.
MAKARON I SZPARAGI
odcedzamy, osączamy, mieszamy z sosem i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
926,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
463,1 kcal
Tłuszcz
21,8 g
Węglowodany
54,8 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi
Jednym z najlepszych dań na jesień jest leczo. A czy można podkręcić jego jesienny charakter? Oczywiście — za pomocą dyni! Przygotuj to danie i rozkoszuj się ciepłym posiłkiem podczas chłodnych, jesiennych wieczorów.

Tosty w jajku
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Dorsz z piekarnika w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!

Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
Smaczne połączenie zielonych szparagów z delikatną mozzarellą oraz cytrynowym winegretem. Pokochasz ten smak!

Crostini z szynką i melonem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lekka sałatka z brązowym ryżem
Lekka sałatka, która pasuje na każdą okazję? Znamy taką! Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Puszysty omlet z owocami
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!