Makowe ślimaczki • przepis • składniki • przygotowanie
Tym razem Paweł w swojej cukierni zwija pyszne ślimaczki. Jest słodko i makowo!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy do zagłębienia, które zrobiliśmy w mące. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
WYRABIAMY CIASTO
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtko ubite z pozostałą ilością cukru i wyrabiamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy. Powinno ono podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, a następnie wałkujemy, formując prostokąt o grubości ok. 5 mm.
ZAPARZAMY MAK
Wodę z mlekiem zagotowujemy, wsypujemy mak, ponownie doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na ok. pół godziny. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odcieknięcia wody.
WYRABIAMY MASĘ MAKOWĄ
Następnie do maku dodajemy cukier trzcinowy, miód, jajko, roztopione masło oraz uprażone i posiekane pestki dyni i orzechy włoskie. Na końcu dodajemy rodzynki namoczone w śliwowicy – wszystko razem mieszamy.
MROZIMY CIASTO Z MAKIEM
Gotową masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście drożdżowym i zwijamy w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
PIECZEMY ŚLIMACZKI
Przymrożone ciasto kroimy ostrym nożem na 1-centymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Na koniec smarujemy ślimaczki białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na ok. 14 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4260 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
177,5 kcal
Tłuszcz
8,6 g
Węglowodany
21,6 g
Błonnik
4,7 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Strudel makowy
Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!

Ajerkoniakowy tort wielkanocny
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sushi
Przygotuj pyszne sushi dla swoich przyjaciół i rodziny!

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.