Marry me chickpeas – ciecierzyca w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Mówi się „przez żołądek do serca”. Jeśli wierzyć historii tego viralowego dania, to właśnie klucz do serca Waszego przyszłego wybranka, czy Waszej przyszłej wybranki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CEBULKĘ
Drobno siekamy czosnek i szalotkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy masło. Następnie szklimy szalotkę. Odstawiamy patelnię na bok, by nie spalić cebulki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i dodajemy wraz z czosnkiem na patelnię, ponownie podsmażamy przez około 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: wędzoną paprykę, bazylię i oregano.
DODAJEMY CIECIERZYCĘ
Ciecierzycę odsączamy i chwilę podsmażamy z pozostałymi składnikami. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dodajemy piramidkę do zupy pomidorowej. Całość gotujemy, aż sos się delikatnie zredukuje.
DODAJEMY SZPINAK I ŚMIETANKĘ
Na patelnię dodajemy szpinak i wlewamy śmietanę. Jeszcze chwilę podsmażamy całość. Na koniec wyjmujemy z niego piramidkę smaku i całość doprawiamy solą i pieprzem.
PODAJEMY DANIE
Bagietkę kroimy na kromki i podsmażamy z obu stron na suchej patelni. Bazylię siekamy. Danie przekładamy na talerze, oprószamy serem oraz bazylią i podajemy z grzankami z bagietki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1736,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
434,1 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
50,5 g
Błonnik
11,5 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!

Ajwar
Ajwar – pasta warzywna, wyśmienita zarówno do kanapek, jak i mięs. Przygotuj ją w domu według świetnego przepisu Darii!

Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.

Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.

Różowe jajka z kremem chrzanowym
Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś na parze z salsą truskawkową
Soczysty łosoś przygotowany na parze, podany z orzeźwiającą salsą truskawkową – to lekkie i efektowne danie, które idealnie nadaje się na lunch lub romantyczną kolację.

Fabada
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!

Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.