Tarta z karmelizowaną gruszką • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy masło, cukier, ekstrakt waniliowy i żółtko. W trakcie wyrabiania dodajemy łyżkę zimnej wody. Zagniatamy ciasto o zbitej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DO PIECZENIA
Blat posypujemy mąką i bardzo cienko wałkujemy ciasto. Następnie przycinamy jego brzegi tak, aby mieściło się idealnie w koszyczku beztłuszczowej frytkownicy. Z papieru do pieczenia wycinamy fragment, którego dwa boki są dłuższe od boków frytkownicy.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto przekładamy do frytkownicy i pieczemy je przez ok. 15 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Podpieczone ciasto odwracamy przypieczoną stroną do papieru do pieczenia i odkładamy.
KROIMY GRUSZKĘ
Gruszkę bardzo dokładnie myjemy, przekrawamy na pół, odcinamy szypułkę i pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie nacinamy ją, tworząc bardzo cienkie plastry, i delikatnie je rozsuwamy tak, aby nadal były w całości.
KARMELIZUJEMY GRUSZKĘ
Cukier podgrzewamy na patelni, aż się roztopi i nabierze bursztynowego koloru. Następnie dodajemy masło i układamy pocięte w plastry gruszki. Owoce karmelizujemy, nie przewracając ich, na bardzo małym ogniu.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia.
KOMPONUJEMY TARTĘ
Nadzienie układamy na podpieczonym spodzie tarty, zostawiając wolne brzegi o szerokości ok. 1,5-2 cm. Na tak przygotowane nadzienie ostrożnie przekładamy skarmelizowane gruszki. Wcześniej pozostawione skrawki ciasta układamy na suchych brzegach i łączymy ze spodem.
PIECZEMY TARTĘ
Jajko rozbijamy delikatnie w miseczce i smarujemy nim brzegi tarty. Zmniejszamy temperaturę frytkownicy do 160°C i pieczemy tartę przez ok. 15 minut, aż brzegi się zarumienią.
PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY
Do pozostałego na patelni karmelu dodajemy ok. 2 łyżek wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn zgęstnieje i konsystencją zacznie przypominać sos.
PODAJEMY TARTĘ
Jeszcze gorącą tartę polewamy sosem karmelowym i ozdabiamy pokruszonymi orzechami włoskimi. Tartę podajemy jeszcze ciepłą z dwoma łyżkami lodów waniliowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2007,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1003,9 kcal
Tłuszcz
58,3 g
Węglowodany
111,5 g
Błonnik
20,2 g
Białko
20,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.

Risotto z serem cheddar
Pomysł na pyszną kolację? Delikatne risotto na bazie białego wina i musztardy z dodatkiem wyśmienitego sera cheddar.

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tiramisu z duszonymi jabłkami i ciasteczkami cantuccini
Ekspresowe mascarpone z aromatycznymi jabłkami i idealnymi ciasteczkami cantuccini! To propozycja, której nie sposób się oprzeć. Jeśli raz spróbujesz, już zawsze będziesz wracać do tego smaku!

Sałatka z granatem i serem pleśniowym
Walory smakowe sera pleśniowego warto podkreślać, łącząc go z owocami. Tym razem padło na pestki granatu.

Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
Kurczak w delikatnym, ale wyrazistym sosie. Tak proste i szybkie danie to świetny pomysł na wyśmienity obiad.