Miniomlety pomidorowe • przepis • składniki • przygotowanie
Jajeczna uczta, ale nie na śniadanie! Tym razem miniomlety z pomidorami i boczkiem trafią na sylwestrowy stół. Zobacz, jak łatwo je przygotować i wykorzystaj przepis na tę przekąskę.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ
8 jajek wbijamy do miski. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA I BOCZEK
Cebulę kroimy w piórka, 2 ząbki czosnku bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy szczypiorek). 4 plastry boczku kroimy bardzo drobno na paseczki. Siekamy 80 g pomidorów pelati. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy. Po wstępnym przesmażeniu boczku wlewamy 1 łyżkę oliwy na patelnię, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy do zeszklenia. Po zeszkleniu dodajemy 80 g pomidorów pelati i 2 szczypty ziół prowansalskich, całość mieszamy.
SMAŻYMY OMLET
Przelewamy na patelnię jajka, mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać (powstaje jajecznica) spychamy wszystko na brzeg patelni, ubijamy (całość musi być dość mocno ścięta).
ZWIJAMY I KROIMY OMLET
Omlet przekładamy na deskę i za pomocą ręcznika papierowego formujemy ładny rulonik, następnie kroimy na 12 miniomlecików.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1016,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
254,2 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
6,7 g
Błonnik
1,1 g
Białko
14,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Odwrócona tarta z kiełbasą
Ciekawa, prosta i pyszna! Odwrócona tarta z kiełbasą to sposób na szybki obiad. Przygotuj ją według przepisu Kingi!

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
Wypróbuj przepis na pieczone placki ziemniaczane z sosem tzatziki i wędzonym łososiem!

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.

Serniczki na owsianym spodzie
Serniczki na wielkanocny stół: dla każdego łasucha po jednym! Orzechowo-owsiany spód i czekoladowo-serowa masa doskonale łączą się w tym pysznym deserze. Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Kurczak z ananasem i sosem barbecue
Kurczak w marynacie z ananasem, sokiem z pomarańczy i sosem barbecue – sprawdzi się zarówno jako danie na grilla, jak i na szybki obiad!

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.