Muffinki wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie
Babka wielkanocna to klasyk, ale te babeczki są zupełnie inne! Zaproś je na świąteczne śniadanie, a będziesz z nimi spędzać każdą kolejną Wielkanoc!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY SZPINAK
Szpinak, mleko, jajka i oliwę umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski.Ser cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidory kroimy w paski. Szczypiorek kroimy drobno.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mokrą masę szpinakową dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i przekładamy do foremek do babeczek.
PIECZEMY BABECZKI
Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest suche. Po upieczeniu wyjmujemy je i odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREMY
Krem koperkowy z czosnkiem.
OZDABIAMY BABECZKI
Ścinamy górę babeczek i odkładamy do późniejszego wykorzystania. Na połowę babeczek szprycujemy krem koperkowy za pomocą rękawa cukierniczego. Na wierzchu każdej z nich układamy jajeczka przepiórcze ugotowane na twardo. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Na drugą połowę babeczek szprycujemy krem chrzanowy. Na każdej z nich układamy plaster halibuta i oprószamy odkrojonym wcześniej, posiekanym ciastem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3329,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,9 kcal
Tłuszcz
26,7 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
28,8 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Szaszłyki z krewetek w słodko-ostrej marynacie
W sezonie grillowym nie ma miejsca na nudę! Szczególnie wtedy, gdy na stole rządzą szaszłyki z krewetek w pysznej marynacie.

Faszerowane cygaretki z łososia
Przekąski z łososia to klasyka imprezowych stołów. Przygotuj łososiowe cygaretki z delikatnym farszem z serka chrzanowego z dodatkami, by zachwycić sylwestrowych gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Polędwiczki wieprzowe z przyprawami z zapiekanką bakłażanową po neapolitańsku
Coś bardzo południowego - polędwiczki wieprzowe w śródziemnomorskiej marynacie podawane z bakłażanową zapiekanką.

Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
Szpinak i bataty to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w tarcie. Koniecznie wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Miska warzyw
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Duet nalewkowy
Wiśniowa czy śliwkowa? Domowa nalewka z przepisu Pawła smakuje wyśmienicie!

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!