Sos barbecue - przepis na domowy sos • przepis • składniki • przygotowanie
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
Szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek smażymy na lekko rozgrzanej patelni. Cebula i czosnek powinny smażyć się powoli, aż odparują i lekko się wysuszą.
PRZYPRAWIAMY BAZĘ SOSU
Ziele angielskie razem z goździkami dokładnie ucieramy w moździerzu i dodajemy do cebuli. Dodajemy ostrą paprykę i imbir. Mieszamy. Dodajemy miód i prażymy chwilę, aż smaki się połączą.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Bazę sosu zalewamy octem winnym i sosem sojowym. Gotujemy chwilę, aż ocet odparuje. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy drobno posiekane śliwki.
GOTUJEMY SOS BARBECUE
Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, aż zgęstnieje.
PRZELEWAMY SOS DO SŁOICZKA
Gotowy sos barbecue przelewamy do słoiczka. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku. Odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
377,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
23,6 kcal
Tłuszcz
0,7 g
Węglowodany
4,5 g
Błonnik
0,8 g
Białko
0,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
Zachwyć najbliższych, przygotowując okrągłe cukinie. Faszerowane mielonym mięsem i suszonymi pomidorami smakują wyśmienicie.

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Ryż z warzywami
Ryż z warzywami smakuje wyjątkowo dzięki dodaniu podprażonych orzechów i soku z pomarańczy!

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczka z białą czekoladą
Łatwe ciasteczka z białą czekoladą możecie przygotować całą rodziną! Bawcie się pieczeniem razem z Pawłem Małeckim!

Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!

Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!