Najlepsza sałatka z tortellini • przepis • składniki • przygotowanie
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TORTELLINI
W garnku zagotuj wodę na tortellini i posól ją, tak aby w smaku przypominała wodę morską. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć pierożki i gotuj, aż staną się al dente (zgodnie ze wskazówką na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedź je, przepłucz zimną wodą i odłóż na bok do wystygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Następnie pokrój w kostkę paprykę, a pomidorki przekrój na pół. Wszystkie składniki wrzuć do miski.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem balsamicznym. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do reszty składników. Bazylię poszatkuj drobno i wrzuć do miseczki. Na sam koniec przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj widelcem, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Gotowy dressing dodaj do reszty składników z dużej miski, posyp parmezanem i wymieszaj. Taką sałatkę możesz przez 2-3 dni przechowywać pod przykryciem w lodówce albo serwować od razu po zrobieniu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1039 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
519,5 kcal
Tłuszcz
23,5 g
Węglowodany
56 g
Błonnik
4,7 g
Białko
18,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
Przysmak, w którym aż roi się od migdałów. Słodki, pełen chrupiących orzechów, pachnący cytrusami… po prostu pyszny!

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!

Piyaz
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!