Naleśniki z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Daria na śniadanie serwuje boczek i jajka, czyli klasyk inspirowany Ameryką, podany w nowoczesnym wydaniu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NALEŚNIKOWEGO
Do misy miksera wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko, jajka, olej i sól. Miksujemy całość do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju. Smażymy naleśniki, jeden po drugim, aż do wykorzystania całego ciasta. Usmażone naleśniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100°C.
PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE DODATKI
Na suchej patelni smażymy boczek. Usmażony boczek przekładamy na blachę z naleśnikami i ponownie wstawiamy do piekarnika. Na tłuszczu wytopionym z boczku smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3871,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
645,2 kcal
Tłuszcz
39,4 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
34,8 g
Białko
34,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.

Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
Oryginalny pomysł na grilla. Kawałki ryby w paprykowym sosie i kapusta z rusztu zasmakują każdemu!

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Faszerowane papryki na Halloween
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!

Jajka faszerowane z pesto, pecorino romano i prosciutto
Aromatyczne jajka z pesto, serem Pecorino Romano i szynką Prosciutto di Parma – perfekcyjna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie!

Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
Daria Ładocha przygotowała doskonały przepis na pyszny stek z tuńczyka z purée z pieczonych gruszek. Wypróbuj!