NALEWKA ŚLIWKOWA • przepis • składniki • przygotowanie
Zamknij smak śliwek w pysznej aromatycznej nalewce z dodatkiem cynamonu i goździków! Wykorzystaj przepis Pawła Małeckiego!

Liczba porcji
Liczba porcji - 40
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OWOCE ZALEWAMY ALKOHOLEM
Śliwki drylujemy. Do małego gąsiora lub butli (którą można zamknąć szczelnie korkiem) wsypujemy śliwki oraz przyprawy i zalewamy alkoholem. Szczelnie zamykamy gąsior korkiem i odstawiamy na 14 dni, najlepiej w ciepłe miejsce.
DOLEWAMY SYROP CUKROWY
Po tym czasie odlewamy alkohol (najlepiej do butelki lub słoika). Do gotującej się wody dodajemy cukier i ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Wlewamy do śliwek. Ponownie szczelnie zamykamy korkiem i odstawiamy na 14 dni.
ROZLEWAMY NALEWKĘ DO BUTELEK
Po upływie dwóch tygodni odcedzamy śliwki, a pozostały syrop łączymy z odlanym wcześniej alkoholem, przecedzamy przez gazę i wlewamy do czystych butelek. Szczelnie je zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka najlepiej smakuje po minimum 30 dniach. Śliwki, które nam zostały po odcedzeniu, najlepiej wykorzystać do ciast lub deserów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8214,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
205,4 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
0,7 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort szwarcwaldzki z wiśniami
Tort szwarcwaldzki zachwyca wiśniową konfiturą, puszystą bitą śmietaną i lekkim biszkoptem. Możesz przygotować go na każdą okazję!

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!

Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
Idealna sałatka na lato powinna zaspokajać głód i orzeźwiać jednocześnie. Właśnie taką sezonową kompozycję, pachnącą świeżymi ziołami, przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki według Karola Okrasy
Kanapki nie muszą być nudne! Chrupiące pieczywo i smakowite dodatki to prosty i pyszny sposób na zdrowy posiłek.

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.

Piwno-arbuzowy koktajl
Zaskakujące połączenie orzeźwiającego smaku arbuza z klasycznym miodowym piwem to superpomysł na letni koktajl!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu
Słodkie i smakujące latem galaretki z syropu z kwiatów czarnego bzu. To pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

4 sposoby na warzywne przetwory
Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!

Czekolada mleczna z orzechami laskowymi i biała czekolada z karmelizowanymi migdałami i pistacjami
Odmień klasyczną białą i mleczną czekoladę, wzbogacając ją o chrupiące orzechy. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia.