Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
NA SAMYM POCZĄTKU
pokrój polędwiczki na niewielkie kawałki i posyp je pieprzem oraz oregano.
TERAZ ZAJMIJ SIĘ
pieczarkami.
PRZYGOTUJ OK.
300 GRAMÓW: grzybów.
PO POKROJENIU GRZYBÓW
na ćwiartki podsmaż je na łyżeczce oliwy aż do zarumienienia, a następnie… podsmaż je raz jeszcze – tym razem w celu nadania im pięknej złotej barwy.
PO ZDJĘCIU Z
ognia pieczarek dodaj na rozgrzaną patelnię łyżkę oleju, a następnie wrzuć na jej powierzchnię polędwicę i podsmaż ją.
PORA NA SOS
do polędwiczki wieprzowej – wlej na patelnię 10 ml whisky lub brandy, a po jej odparowaniu dodaj też 5 łyżek musztardy i posiekaną natkę pietruszki.
PORA NA PIECZARKI
oraz około 120 ml śmietany kremówki.
PODGOTUJ CAŁOŚĆ AŻ
do uzyskania przez danie gęstej, apetycznej konsystencji.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W
sosie musztardowym z pieczarkami i whisky (lub brandy) gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3482 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
870,5 kcal
Tłuszcz
51,9 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
12,1 g
Białko
64,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Makaron z sosem amatriciana i guanciale
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!

Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
Głęboki smak pomidorów podkreślony smakiem warzyw i przełamany delikatnością pierożków panzerotti. Tę zupę pokochają wszyscy, nie tylko fani południowych smaków!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w sosie musztardowym z mascarpone bez laktozy
Szukasz pomysłu na obiad? Wyraziste danie bez laktozy, o pysznie kremowej konsystencji, może być dokładnie tym, czego szukasz. Podawaj według uznania z purée ziemniaczanym lub makaronem tagliatelle.

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chałka z pistacjami
Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Piersi kurczaka duszone z kapustą i jabłkami
Prosty przepis rodem z Niemiec na chrupiące i jednocześnie soczyste piersi kurczaka duszone z jabłkami oraz kapustą.