Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
tarkę blender naczynie do gotowania na parze PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
MASŁO MUSZTARDOWE MASŁO
mieszamy z musztardą, miodem, posiekanym rozmarynem i startą skórką z cytryny. ODSTAWIAMY.
OKOŃ OKONIE OCZYSZCZAMY
i skrobiemy.
DOKŁADNIE MYJEMY I
osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
DELIKATNIE NACINAMY SKÓRĘ
i mięso, następnie marynujemy w oliwie z oliwek.
GRILLUJEMY, SMARUJĄC CO
jakiś czas masłem musztardowym, aż skórka się lekko przypiecze z każdej strony.
UWAGA
DOBRZE JEST: ułożyć ryby na drewnianym ruszcie, by się nie przypaliły, a następnie grillować około 6-8 minut, smarując co jakiś czas masłem. PESTO SER ŚCIERAMY: na tarce.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA
pesto dokładnie miksujemy w blenderze na gęstą masę.
ZIEMNIAKI Z GRILLA
Wczesne ziemniaki gotujemy na parze, następnie kroimy je na grube plastry lub na pół, jeśli ziemniaki są małe.
MARYNUJEMY W OLIWIE
z oliwek i pieczemy na grillu na złoty kolor. PRZED PODANIEM MIESZAMY: z pesto.
GRILLOWANE OKONIE PODAJEMY
z ziemniakami z pesto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2678,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
669,7 kcal
Tłuszcz
42,5 g
Węglowodany
26,0 g
Błonnik
44,2 g
Białko
44,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Cynamonki z białą czekoladą i pistacjami
Masz ochotę na przepyszną i chrupiącą przekąskę? Sprawdź przepis na wyśmienite cynamonki. Zobacz, jakie to proste, i delektuj się ich doskonałym smakiem wzbogaconym białą czekoladą i pistacjową nutą.

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!

Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.

Kotlet pożarski – przepis
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Pasta z wędzonej makreli
Jeśli pasta rybna, to tylko taka z wędzonej makreli, z dodatkiem koperku, szczypiorku i kiszonego ogórka. Sprawdź, jak prosto i szybko można ją przygotować!

Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!