Oponki serowe z sosem malinowym • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Twaróg mielemy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypujemy wymieszane dwa rodzaje mąki, dodajemy masło, nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól. Całość mieszamy. Następnie dodajemy zmielony twaróg, ubite z cukrem jajka, spirytus i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto wykładamy na deskę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6 mm. Za pomocą foremek o średnicy 7 cm wycinamy krążki. W krążkach wycinamy dziurki (mniejszymi foremkami o średnicy 3 cm). Jeżeli nie mamy foremek, to możemy użyć szklanki i kieliszka. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy na papierowe ręczniki w celu odsączenia oleju.
GOTUJEMY SOS MALINOWY
Wodę gotujemy z malinami i cukrem do momentu, aż maliny się rozpadną. Z mąki ziemniaczanej i wody robimy zawiesinę, dodajemy do gotujących się malin, energicznie mieszamy, doprowadzamy do zagotowania. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Oponki podajemy oprószone cukrem pudrem, z zimnym lub gorącym sosem malinowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2490,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
83 kcal
Tłuszcz
3,1 g
Węglowodany
11,1 g
Błonnik
0,9 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tradycyjny rosół z pieczonym ziemniakiem
Rosół na podpiekanym mięsie i warzywach z dodatkiem ziemniaków pieczonych w mundurkach – to przepis Karola Okrasy na tradycyjną zupę!

Flaki wołowe
Flaki wołowe to tradycyjna polska zupa, która od wieków gości na polskich stołach, szczególnie w te chłodniejsze dni. To danie o charakterystycznym smaku, które zachwyca głębią aromatów i bogactwem przypraw. Przygotowanie flaków wymaga cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Zrób z nami pyszne flaki wołowe!

Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.

Racuszki siłacza i frytki z marchewki
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mięciutkie rogaliki drożdżowe
Świeże, puszyste i pachnące rogaliki drożdżowe to ten rodzaj wypieków, któremu trudno się oprzeć. Przygotowanie takich rogalików nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a z naszym przepisem na pewno Ci się to uda. Gotów na kulinarne przygody? Upiecz mięciutkie, drożdżowe rogaliki wraz z nami!

Empanadas z mielonym mięsem
Wypróbujcie przepis na popularne w Ameryce Południowej pierożki empanadas. Wyrazisty, ostry smak farszu z mielonego mięsa, warzyw i przypraw w połączeniu z wyśmienitym guacamole zachwyci każdego. Do dzieła!

Donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową
Wyjątkowa, zakręcona donut babka, czyli babka drożdżowa z konfiturą malinową i kremem pistacjowym. To pyszna propozycja czegoś słodkiego nie tylko od święta.