Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ LÓD OBIERACZKĘ
do warzyw, papier pergaminowy blachę moździerz rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
SZPARAGI OBIERAMY ZE
skórki za pomocą obieraczki do warzyw, gotujemy około 3-5 minut w osolonej wodzie.
PRZEKŁADAMY JE OD
razu do miski z zimna wodą i lodem.
HARTUJEMY 5 MINUT,
suszymy.
CZOSNEK DROBNO SIEKAMY
i rozcieramy w miseczce z solą.
FILETY Z KURCZAKA
doprawiamy pieprzem oraz solą.
SMAŻYMY OKOŁO 2-3
minut na oliwie z masłem z obu stron aż do zarumienienia.
NA TEJ SAMEJ
patelni z tłuszczem smażymy szalotki pokrojone w piórka oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki.
POD KONIEC DODAJEMY
czosnek roztarty z solą, zdejmujemy z ognia.
SOS ŚMIETANKĘ ŁĄCZYMY
w miseczce z musztardą, skórką otartą z limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem. MIESZAMY.
KURCZAK Z ZIELONYMI
szparagami Szparagi kroimy na 3 części. FILETY KROIMY NA: pół.
PAPIER PERGAMINOWY SKŁADAMY
na pół, otwieramy.
NA ŚRODKU KŁADZIEMY
2 kawałki kurczaka, szparagi, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki, szalotki z pieczarkami oraz 2-3 łyżki sosu.
PERGAMIN ZAMYKAMY SZCZELNIE,
tworząc papilotkę.
PIECZEMY 15 MINUT
w temp. 180°C.
SAŁATKA MIKS SAŁAT
polewamy octem balsamicznym, niewielką ilością oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
NA TALERZ NAKŁADAMY
papilotkę, otwieramy i posypujemy z góry rozkruszonymi w moździerzu pistacjami. PODAJEMY Z: sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2779,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
694,9 kcal
Tłuszcz
47,5 g
Węglowodany
18,7 g
Błonnik
50,7 g
Białko
50,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.

Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Znudziły Ci się kanapki na drugie śniadanie? Przygotuj pyszne tortille z kurczakiem i kolorowymi świeżymi warzywami!

Tarta z wiśniami
Wykorzystaj pyszne wiśnie do stworzenia pysznego deseru. Ten w kształcie serca sprawdzi się przy każdej romantycznej okazji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pudding czekoladowy w słoiku
Bardzo czekoladowy deser, o bogatym smaku, inspirowany puddingiem. Pyszny przysmak, który zachwyci dzieci i dorosłych.

Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
Jeśli witalność ma kolor, to na pewno jest to kolor buraka. Przygotuj z niego zdrowy sok z dodatkiem imbiru i jabłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!