Paszteciki z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie
Paszteciki drożdżowe to przekąska, która wielu osobom kojarzy się ze świętami. Wypełnione kapustą i grzybami paszteciki zachwycają swoim smakiem. A co jeśli wypełni się je mięsem? Przekonaj się sam, jak pyszne są paszteciki z mięsem z naszego przepisu!

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASŁO
Masło włóż do rondelka i delikatnie je podgrzej, aby się rozpuściło, a potem ostudź.
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
W garnku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego cukier. Wyłączamy kuchenkę. Do mleka wrzucamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy zaczyn na kilka minut na bok.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wsypujemy do miski mąkę, sól, dodajemy także masło, jajko oraz zaczyn. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Gdy zrobi się elastyczne, wkładamy je do miski i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę i marchewkę obieramy. Kroimy je w bardzo drobną kostkę.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego marchewkę, a potem cebulę. Smażymy, aż zmiękną i zrobią się lekko rumiane.
DODAJEMY MIĘSO
Do warzyw wrzucamy mięso mielone i krótko je podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy sól, pieprz i majeranek.
DODAJEMY BULION
Zalewamy mięso i warzywa bulionem i zmniejszamy ogień na minimalny. Redukujemy bulion prawie do zera, co jakiś czas mieszając mięso. Ściągamy farsz z kuchenki i studzimy go.
NAKŁADAMY FARSZ DO PASZTECIKÓW
Blat posypujemy mąką, a potem rozwałkowujemy ciasto na prostokątny, długi placek. Układamy farsz na środku przez całą długość ciasta i sklejamy przeciwległy bok. Kroimy paszteciki pod kątem, aby utworzyły kształt przypominający romb. Doklejamy boki, aby farsz zbyt mocno nie wypływał.
PIECZEMY PASZTECIKI
Wykładamy blachę papierem do pieczenia i przekładamy na nią paszteciki. Bełtamy jajka w misce i smarujemy nim każdy pasztecik, a potem wkładamy blachę do piekarnika. Całość pieczemy przez 35- 40 minut. Powinny zrobić się w tym czasie rumiane. Paszteciki serwujemy ciepłe, ale nie gorące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3606,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
515,2 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
45,7 g
Błonnik
1,1 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wykwintne roladki rybne
Wyśmienite plastry łososia zawinięte w płaty dorsza i zapieczone z żurawiną – pyszna alternatywa dla zwyczajnych koreczków.

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Gruszki w syropie
Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!

Ciastka owsiane z bakaliami
Ciastka owsiane z bakaliami to świetna przekąska dla każdego, kto dba o zrównoważoną dietę. Wykonane z naturalnych składników, takich jak płatki owsiane, orzechy, suszone owoce i miód, stanowią bardziej pożywną alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!