Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Marchewki myjemy, ale nie obieramy ich. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-5 minut. Cukinię przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Marchew odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, ponownie polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Do misy blendera wkładamy umyte zioła. Dodajemy anchois, oliwę, czosnek i ser. Miksujemy.
DEKORUJEMY DANIE
Upieczone warzywa układamy na talerzu. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Polewamy pesto, posypujemy skórką otartą z cytryny. Dodajemy listki bazylii i kawałki sera grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1218,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
304,6 kcal
Tłuszcz
21,4 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
8,9 g
Białko
8,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!

Piwne muffinki z malinami
Niezwykłe piwne muffinki z pysznym kremem i świeżymi malinami. Koniecznie musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Koktajl owocowo-warzywny
W zielonym koktajlu według przepisu Karola jest moc – smaku i cennych składników! Połącz je, zmiksuj i czerp z siły owocowo-warzywnego orzeźwienia.

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Bananowo-kokosowa owsianka
Przygotuj śniadanie z tajską nutą razem z Darią! Owsianka na mleku kokosowym z bananami stawia na nogi w każdy poranek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Carpaccio z buraków z salsą z rukoli i serem kozim
Carpaccio z buraków to pyszna propozycja Karola Okrasy. Dodając do niego salsę z rukoli i kozi ser otrzymasz smakowitą przekąskę.

Sałatka z makaronem i klopsikami
Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.

Powidła śliwkowe z czekoladą
Smakowita propozycja dla wszystkich łasuchów – ukryty w słoiczkach smak czekolady w połączeniu ze smażonymi śliwkami.