Pieczone pierogi z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mąkę łączymy na desce z twardym, mocno schłodzonym masłem pokrojonym w kostkę. Siekamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i śmietanę. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Drobno posiekany czosnek blanszujemy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażymy do odparowania wody, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
LEPIMY PIEROGI
Schłodzone ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 10 cm.
PIECZEMY I PODAJEMY PIEROGI
Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2692 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
673 kcal
Tłuszcz
39,8 g
Węglowodany
63,2 g
Błonnik
13,5 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska pavlova
Zobacz, jak zamienić płyn z puszki po ciecierzycy w wegański tort bezowy - z kremem czekoladowym i glazurowanymi owocami!

Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet z amarantusem i owocami
Amarantus na słodko smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na omlet z amarantusem, owocami i cukrem pudrem.

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Ciasteczka makowo-migdałowe
Przygotuj pyszne ciasteczka z makiem i migdałami. Doskonała propozycja na świąteczny stół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!