Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, cukinią i tartą mozzarellą, czyli przepis na obiad z blachy, który zachwyci niejednego domownika. Sprawdź, jak go przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kiełbasę, czosnek i cukinię kroimy w drobną kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich ser i śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z FARSZEM
Plastry ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na każdy z plastrów wykładamy odrobinę farszu. Tak przygotowane talarki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
572 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
42,2 g
Błonnik
3,8 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Leczo do słoików
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.

Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!

Omlet francuski z sałatką
Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
Proste składniki i oryginalny sposób podania – gryczane naleśniki z szynką, serem i jajkiem, czyli galettes bretonnes, to świetny pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu!

Koreczki z kiełkami
Imprezowa przekąska dla tych, którzy lubią sobie zdrowo pochrupać! Koreczki z kiełkami przygotujesz z samych warzyw i delikatnego serka śmietankowego, który podkreśli ich smak. Są proste i pyszne: sprawdź!

Sałatka z chlebem figowym i szynką
Rukola, szpinak, borówki, orzechy, a do tego chlebek figowy i delikatny sos! Spróbuj sałatki pełnej smaku i nowoczesnych połączeń!