Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO BISZKOPTOWE
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera wlewamy białka. Ubijamy je, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna, dodajemy pojedynczo żółtka, nadal ubijając. Do masy dodajemy przyprawę do piernika i przesiewamy przez sitko mąkę. Delikatnie, za pomocą łopatki, mieszamy masę.
PIECZEMY BISZKOPT
Masę wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Łopatką wyrównujemy biszkopt. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i przykrywamy czystą ściereczką. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM CYNAMONOWO-JABŁKOWY
Śmietankę ubijamy. Żelatynę zalewamy sokiem i czekamy, aż napęcznieje. Następnie rozpuszczamy ją w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodajemy kilka łyżeczek ubitej śmietanki do żelatyny i mieszamy. Serek (o temperaturze pokojowej) dodajemy do śmietanki i delikatnie łączymy oba składniki. Dodajemy żelatynę. Całość mieszamy. Krem doprawiamy cynamonem i raz jeszcze mieszamy. Krem odstawiamy na bok do momentu, aż zacznie tężeć.
ZWIJAMY ROLADĘ
Biszkopt wyciągamy z formy, odklejamy papier do pieczenia. Na blacie biszkoptowym cienko rozsmarowujemy konfiturę jabłkową. Na nią wykładamy ¾ kremu. Roladę zwijamy, nadając jej ładny kształt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się kremu (najlepiej na noc).
DEKORUJEMY ROLADĘ
Zatemperowaną czekoladę przekładamy do kornetu i ozdabiamy nią roladę. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego. Na roladzie robimy dekorację. Całość oprószamy gorzkim kakao. Roladę możemy ozdobić cukrowymi ozdobami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3510 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
351 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
34,6 g
Błonnik
8,1 g
Białko
8,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piwne muffinki z malinami
Niezwykłe piwne muffinki z pysznym kremem i świeżymi malinami. Koniecznie musisz spróbować!

Megakanapka z marynowanym schabem i pesto z rukoli
Kanapka dla bardzo głodnych i spragnionych niezwykłych doznań smakowych!

Sałatka mięsna podawana z ziołowym dressingiem ze śmietaną
Czasem najprostsze dania smakują najlepiej. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę pełną aromatów sałatkę
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!

Wielkanocny mazurek bez cukru
W wyglądzie i smaku tego mazurka zakochają się wszyscy, także najmłodsi smakosze! Przygotuj go na Wielkanoc wg przepisu Kingi.

Pita z jagnięciną
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łazanki
Łazanki to jedno z tych tradycyjnych dań, które serwowane jest na całym obszarze Polski — od morza aż po góry. To pyszne połączenie makaronu z różnymi składnikami (najczęściej kapustą, grzybami i kiełbasą), które od wieków zdobią polskie stoły, przywędrowało do Polski wraz z Boną Sforzą i jej włoskimi kucharzami. Drobne ucięte kawałki makaronu przyrządza się na wiele sposobów.

Trifle bananowo-czekoladowy
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!

Szaszłyki z krewetek i chleba z aioli w stylu karaibskim
Zaskakujący pomysł na grilla, czyli szaszłyki z krewetek i chleba. To eksplozja smaków, która dzięki dodatkowi aioli w stylu karaibskim i piklowanych winogron zamieni kolejne grillowanie w podróż dookoła świata!