Piersi z gęsi z podgrzybkami lub borowikami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis z Podlasia na pyszną gęś z grzybami. Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIERSI GĘSI MYJEMY, OSUSZAMY,
skórę nacinamy w kratkę. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i układamy piersi skórą do dołu. Wytapiamy tłuszcz, a następnie obracamy i smażymy do uzyskania złotego koloru.
PODGRZYBKI ZALEWAMY GORĄCĄ WODĄ,
odsączamy i kroimy w paseczki. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone grzyby, doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy około 10 minut.
PRZYSMAŻONE PIERSI KROIMY W
plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry, liście laurowe, majeranek. Zawartość naczynia przykrywamy grzybami podsmażonymi z cebulą. Polewamy tłuszczem wytopionym podczas smażenia mięsa. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 1-1,5 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1920,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
480,2 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
52 g
Błonnik
25,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami
Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.

Congee z kurczakiem
Czas na pyszne danie wypełnione po brzegi ryżem jaśminowym, który doskonale komponuje się z bulionem drobiowym i mięsem kurczaka. Wypróbuj przepis i ciesz się tym prostym do wykonania daniem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!

Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Pizza capriciosa
Włoska pizza to jedno z najbardziej popularnych i lubianych dań na świecie. Wśród niezliczonych kombinacji składników istnieje wiele klasycznych kompozycji, które zachwycają swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jedną z takich kompozycji jest capricciosa — pizza, która oddaje ducha południowych Włoch. Poznaj jej niepowtarzalny charakter i zrób ją razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie gofry dyniowe
Dynia i cynamon w deserowej odsłonie? Dzięki przepisowi Kingi na wegańskie gofry dyniowe jesienny sezon w kuchni zaczniesz w słodkim stylu!

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.

Grillowane kiełbaski w boczku
Prawdziwa gratka dla miłośników mięsa - kiełbaski zgrillowane w towarzystwie sera i chrupiącego boczku...