Pikantna zupa tajska z krewetkami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KREWETKI
Krewetki obieramy (obrywamy główki, zdejmujemy pancerze od strony nóżek i ogonki), odstawiamy, skrapiamy niewielką ilością soku z limonki, doprawiamy pieprzem i polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Odstawiamy.
GOTUJEMY SKŁADNIKI NA ZUPĘ
W garnku gotujemy litr wody, do wrzącej wody wlewamy 400 ml mleczka kokosowego (puszką wstrząsamy przed otwarciem). Doprawiamy niewielką ilością świeżo mielonej soli i świeżo mielonego pieprzu oraz ½ łyżeczki posiekanej papryczki chili razem z pestkami oraz posiekanym świeżym imbirem (około 1½ łyżeczki) oraz ½ łyżeczki pasty curry. Całość mieszamy i podgotowujemy. Dodajemy skórkę startą z 1 limonki i trawę cytrynową. Mieszamy i gotujemy. Dodajemy pokrojony ząbek czosnku i 1 dużą łyżkę sosu rybnego. Mieszamy, nadal gotujemy.
SMAŻYMY PIECZARKI
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy pieczarki, doprawiamy je pieprzem i solą, przesmażamy.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Piersi kurczaka kroimy w plastry w poprzek. Piersi kurczaka doprawiamy 1/2 łyżeczki posiekanej chili, solą, pieprzem, niewielką ilością oleju rzepakowego, garścią świeżej, posiekanej kolendry oraz szczyptą pasty curry. Marynujemy kurczaka.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZUPY
Do garnka, w którym gotujemy zupę, dodajemy upieczone i pokrojone buraki. Zagotowujemy, dodajemy pieczarki przesmażone na patelni, chwilę gotujemy, zmniejszamy ogień i dodajemy kurczaka. Gotujemy na małym ogniu.
PODAJEMY ZUPĘ
Na talerze wykładamy kiełki fasoli mung, na kiełki fasoli wykładamy krewetki. Całość zalewamy zupą. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2337,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
584,4 kcal
Tłuszcz
37,1 g
Węglowodany
16,6 g
Błonnik
46,4 g
Białko
46,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ostra zupa z rybą i ryżem
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!

Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
Pyszne i chrupiące ziemniaczki obtoczone klejącym, ostrym sosem w stylu azjatyckim. Ciężko wyobrazić sobie lepszą przekąskę!

Khao soi - tajska zupa curry
Khao soi to tradycyjna tajska zupa curry, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Charakteryzuje się wyjątkowym połączeniem smaków, aromatycznych przypraw i mleka kokosowego, co sprawia, że jest to danie niezwykle sycące, a jednocześnie lekkie. Przygotujmy razem tę pyszną zupę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy torcik z malinami
Efektowne ciasto składające się z puszystego, ciemnego biszkoptu, owocowej galaretki i gęstej, mocno czekoladowej polewy.

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.

Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!

Szybka zupa z ciecierzycy
Jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu! Sprawdź przepis Karola na zupę instant z ciecierzycą, kurczakiem i suszonymi pomidorami.