Placki z szynką i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Idealna propozycja na lunch, posiłek do pracy czy ciepłą kolację. Dwa placki wypełnione klasycznymi składnikami, których smak nigdy się nie znudzi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU
Na pierwszym placku układamy kolejno: połowę sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokrojone w plastry, pieprz, plastry polędwicy wieprzowej i drugą połowę startego sera. Całość przykrywamy drugim plackiem.
SMAŻYMY PLACKI
Placki z farszem przenosimy ostrożnie na suchą, rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu ok. 5 minut, obciążając je z góry miską lub talerzem. Po upływie czasu placki ostrożnie obracamy na drugą stronę i smażymy z obciążeniem kolejne 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu łączymy w naczyniu blendera i miksujemy, aż się połączą.
PODAJEMY PLACKI
Ciepłe placki przekładamy na talerz, smarujemy z wierzchu sosem czosnkowo-pietruszkowym i kroimy w trójkąty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1482,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
741,2 kcal
Tłuszcz
37,8 g
Węglowodany
65,6 g
Błonnik
32,9 g
Białko
32,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.

Cynamonki z kremem i śliwkami
Spraw, by ta jesień była wyjątkowa i aromatyczna dzięki pysznym cynamonkom o śliwkowym smaku, wykończonym piękną dekoracją.

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.

Fit kokosanki
Mięciutkie i wilgotne w środku ciastka pachnące kokosem, czyli fit kokosanki bez dodatku mąki. Wypróbuj ten przepis i ciesz się prostą, słodką przekąską, którą przygotujesz szybciej niż myślisz.

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.