Przekąski sylwestrowe Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie
Sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Skorzystajcie z pomysłów Okrasy na przekąski sylwestrowe!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 2 BLACHY
do pieczenia (jedna blacha powinna wchodzić w drugą) pergamin do pieczenia rozgrzej piekarnik do 220°C (termoobieg) mikser patelnię tarkę Przygotowanie Ciasto francuskie do przekąsek Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem.
CIASTO SMARUJEMY ZA
pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
POSYPUJEMY SZCZYPTĄ SOLI,
ostrą papryką i ziarnami sezamu.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
NA LEKKO PODNIESIONE
ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
NASTĘPNIE ŚCIĄGAMY DRUGĄ
blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
JAK PODAWAĆ UPIECZONE
ciasto francuskie łamiemy na kawałki, wtykamy do dipów, rozkładamy na talerzu z kawałkami tortilli, resztę rozkładamy na talerzu.
NA MAŁE KAWAŁKI
ciasta możemy również nałożyć fasolę z makrelą, tworząc coś w rodzaju kanapeczki.
DIP Z CIECIERZYCY
2 ząbki czosnku rozgniatamy.
CIECIERZYCĘ WRAZ Z
częścią soku przesypujemy do pojemnika miksera, dodajemy suszone pomidory i czosnek.
WSZYSTKO DOPRAWIAMY SOKIEM
z 1/2 limonki, miksujemy na gładką i jednolitą masę, dodajemy oliwę z oliwek (ok. 80 ML), NIEWIELKĄ: ilość soli i białego pieprzu, miksujemy.
NA SUCHĄ PATELNIĘ
wsypujemy ziarna sezamu i prażymy na jasnozłoty kolor.
DO DIPU PONOWNIE
dodajemy odrobinę soli, pieprzu i znów miksujemy.
JEŚLI KONSYSTENCJA DIPU
nie jest zadowalająca, dodajemy oliwę z suszonych pomidorów, następnie dodajemy część ziaren sezamu z patelni i mieszamy.
JAK PODAWAĆ DIP
z ciecierzycy przekładamy do miski, następnie posypujemy pozostałym prażonym sezamem.
1 ZĄBEK CZOSNKU
kroimy w paski i dekorujemy nimi dip.
KROIMY 1/2 OSTREJ
papryki na długie paski (wcześniej wyjmujemy gniazda nasienne) i dekorujemy.
CAŁOŚĆ POLEWAMY OLIWĄ
z oliwek (ok. 50 ML).
FASOLA Z MAKRELĄ
Filetujemy makrelę, mięso musi być idealnie oczyszczone.
WYCINAMY CIEMNE CZĘŚCI,
usuwamy głowę, ości brzuszne i skórę.
CZERWONĄ FASOLĘ ROZGNIATAMY
w misce za pomocą widelca. OK.
1/4 OSTREJ PAPRYKI
kroimy w bardzo drobną kosteczkę i wrzucamy do fasoli.
2 ZĄBKI CZOSNKU
bardzo drobno siekamy. 30 G KAPARÓW,: bez zalewy, bardzo drobno siekamy. PRZEKŁADAMY DO: fasoli.
OBIERAMY KORZEŃ ŚWIEŻEGO
chrzanu i ścieramy 1 małą łyżeczkę, dodajemy sok z 1/2 limonki. DOPRAWIAMY BIAŁYM: pieprzem.
DODAJEMY MAKRELĘ, RWIEMY
ją na kawałki.
DOPRAWIAMY FASOLĘ NIEWIELKĄ
ilością oliwy z oliwek (ok. 40 ML).
MIESZAMY (TYLKO ŁĄCZYMY,
kawałki ryby powinny być widoczne).
JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY
dip do 2 miseczek.
NA SAM WIERZCH
ścieramy jeszcze chrzan, polewamy oliwą z oliwek (ok. 40 ML) I: przystrajamy cienkimi plasterkami ostrej papryki.
SEREK TWAROGOWY MIELONY
z tortillą Kapary, czosnek i koper (same gałązki bez łodyg, kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji) siekamy drobno i łączymy.
DODAJEMY MAŁĄ ŁYŻECZKĘ
startego świeżego chrzanu.
WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY
razem z serkiem, dodajemy mielony biały pieprz, mieszamy.
PŁATY TORTILLI SMARUJEMY
serkiem aż po brzegi ciasta.
NA KAŻDYM PŁACIE
rozkładamy kawałki łososia wędzonego, do mniej więcej połowy płata tortilli, i bardzo ściśle zawijamy.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z
kolejnymi płatami.
JAK PODAWAĆ KAŻDĄ
tortillę kroimy na skos na mniejsze kawałki.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERKA
wykładamy na talerz i na tym kładziemy pokrojone kawałki.
SEREK WYKŁADAMY JESZCZE
na kawałki tortilli.
KAŻDY KAWAŁECZEK DEKORUJEMY
gałązkami koperku.
TATAR Z ŁOSOSIA
z sałatką z ogórka i jabłka 250 g łososia myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze skóry i ości.
JEDNO JABŁKO OBIERAMY
i kroimy w drobną kostkę.
ŁOSOSIA KROIMY W
bardzo cienkie paski, a następnie w kosteczkę.
KOPER SIEKAMY.
POKROJONE JABŁKO PRZEKŁADAMY
do łososia, ale nie mieszamy.
JABŁKO SKRAPIAMY ODROBINĄ
soku z limonki.
ŚWIEŻY OGÓREK, OBRANY
i pozbawiony gniazd nasiennych, kroimy w kostkę (tak jak jabłka).
DODAJEMY NA TALERZ
z jabłkiem i łososiem.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
świeżo posiekany koper.
1/2 PAPRYCZKI POZBAWIAMY
gniazd nasiennych i kroimy na malutką kosteczkę. DODAJEMY DO: reszty.
NA SAM KONIEC
doprawiamy sokiem z limonki (do smaku), mielonym białym pieprzem, solą i oliwą z oliwek (ok. 20 ML).
CAŁOŚĆ MIESZAMY W
celu połączenia składników.
JAK PODAWAĆ TATARA
wykładamy do miseczek, dekorujemy za pomocą oliwy z oliwek (30 ml) i pokrojonymi kawałeczkami ostrej papryki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5249,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
656,2 kcal
Tłuszcz
41,2 g
Węglowodany
48,5 g
Błonnik
5,8 g
Białko
25,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!

Zupa cebulowa zapiekana z serem francuskim
Czujecie już ten cudowny aromat? My też! Wszystko to, dzięki Karolowi i jego wyjątkowej zupie cebulowej zapiekanej z serem francuskim! Przepis na nią możecie sprawdzić już teraz!

Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
Tarta z czerstwego chleba i do tego smażona na patelni? Tym przepisem Kinga udowadnia, że z resztek pieczywa można wyczarować pyszne i pożywne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
Polędwiczki o smaku czekoladowym? Zaufaj nam – to będzie fantastyczna kulinarna przygoda!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto cytrynowe
Sprawdź nasz przepis i przygotuj wyśmienite ciasto cytrynowe. W okamgnieniu cytrynowo-waniliowe aromaty zagoszczą w Twojej kuchni, a przy pomocy termorobota MC Smart zrobisz to ciasto szybko i sprawnie.

Skrzydełka z piekarnika w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
Prawdziwie amerykańskie i prawdziwie chrupiące – to muszą być buffalo wings! Przygotujesz je niezwykle szybko. To doskonałe danie na obiad lub na wieczór ze znajomymi!

Vol-au-vent (korpusy z ciasta francuskiego) z ubijaną fetą
Vol-au-vent to przekąska z ciasta francuskiego. Gotowe korpusy Kinga nafaszerowała kremem z ubijanej fety. To łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska, która zachwyci Twoich gości!