Puszysty omlet z owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki ma doskonały przepis na puszysty omlet z owocami. Z chęcią się z Tobą podzieli! Dzięki niemu przygotujesz najlepszy omlet w swojej kuchni!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ODDZIELAMY BIAŁKA
od żółtek.
BIAŁKA PRZEKŁADAMY DO
naczynia, dodajemy cukier i ubijamy pianę.
DO UBITYCH BIAŁEK
z cukrem dodajemy żółtka oraz mąkę.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY
do uzyskania jednolitej masy.
NA PATELNI ROZTAPIAMY
masło i czekamy chwilę, aż odparuje z niego woda.
NASTĘPNIE NA PATELNIĘ
wlewamy masę na omlet, która smażymy na małym ogniu pod przykryciem kilka minut.
OMLET PRZEWRACAMY NA
drugą stronę (dobrze jest mieć jeszcze jedną taką samą patelnię z roztopioną, niewielką ilością masła) i smażymy przez chwilę.
JEŻELI UŻYWAMY OWOCÓW
mrożonych: Na patelni zagotowujemy owoce.
DO ZAGOTOWANYCH OWOCÓW
dodajemy 1-2 łyżki cukru w celu odparowania z nich wody (aby uzyskać konsystencje konfitury).
OMLET PRZEKŁADAMY NA
talerz.
NA JEDNEJ POŁOWIE
układamy świeże owoce lub przygotowane konfitury z owoców mrożonych.
OMLET POSYPUJEMY CUKREM
pudrem i polewamy jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
672,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
672,9 kcal
Tłuszcz
38,7 g
Węglowodany
48,3 g
Błonnik
7,3 g
Białko
34 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to jedno z tych dań, które kojarzą się latem. Delikatne, lekko puszyste ciasto w połączeniu z soczystymi truskawkami tworzy niezapomniany festiwal smaków. W czym tkwi sekret przygotowywania najlepszych, cieniutkich, lekkich jak chmurka, a jednak puszystych naleśników z soczystymi truskawkami? Odkryj z nami przepis na ten smak lata!

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
Słodko, ale pożywnie i smakowicie – tak prezentuje się pomysł na lunchbox w wykonaniu Kingi i jej gościa. Wypróbuj prosty przepis na gryczankę i muffinki.

Zupa parmezan pasta
Parmezan pasta to gęsta, sycąca zupa, którą pokochają miłośnicy makaronu. Dodatek sera grana padano dodaje jej wyjątkowego smaku i aromatu. Zobacz, jak szybko ją przygotujesz!

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!