Quiche z tortilli • przepis • składniki • przygotowanie
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PRODUKTY
Cebulę obieramy, wędzone tofu osuszamy, a paprykę oczyszczamy z nasionek. Następnie przygotowane produkty kroimy w kostkę.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz kostki tofu na złoty kolor.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ Z FASOLI
Białą fasolę odcedzamy. Mieszamy ją z miękkim tofu i mąką do uzyskania puree. Masę doprawiamy solą, pieprzem i curry.
PRZYGOTOWUJEMY QUICHE
Pierścieniem do wycinania ciastek wycinamy z wrapów 8 kółek. Natłuszczamy formę do muffinek i umieszczamy w nich krążki z wrapów.
ZAPIEKAMY QUICHE
Wrapy smarujemy olejem i równomiernie rozprowadzamy w nich farsz z fasoli. Połowę podsmażonego tofu z warzywami rozkładamy razem z groszkiem równomiernie w otworach formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu przez ok. 15 minut na złoty kolor.
PODAJEMY QUICHE
Quiche wyjmujemy z foremek natychmiast po upieczeniu. Całość podajemy posypane pozostałą częścią smażonych składników oraz groszkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2071,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
259 kcal
Tłuszcz
6,1 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
1,4 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.

Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem z dyni
Jest prosty, zdrowy i bardzo smaczny. Przepis na zupę krem z dyni to wspaniała propozycja na letni posiłek.

Zapiekanka tian z dodatkiem zapiekanego sera pavé
Znana francuska zapiekanka tian z aromatycznymi ziołami prowansalskimi i czosnkiem w nowej odsłonie! Dzięki dodatkowi zapiekanego sera pavé nabierze niezwykłego smaku.

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Shortbread - kruche szkockie ciasteczka
Shortbread to klasyczne ciasteczka, które obecne są w szkockiej tradycji kulinarnej od wieków. Charakteryzują się maślanym smakiem i kruchą, delikatną strukturą i doskonale komponują się z uwielbianą przez Brytyjczyków herbatą. Te pyszne ciastka można łatwo przygotować w domu — jak to zrobić? Przekonajcie się sami!

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.