Tiramisu • przepis • składniki • przygotowanie
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Czas przygotowania
220 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SYROP NA KREM
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).
MIKSUJEMY I ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z SYROPEM
Żółtka ubijamy w mikserze, stopniowo dolewamy gorący syrop, aby zaparzyć żółtka. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo serek mascarpone. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ KAWOWY
Do garnka wlewamy kawę espresso. Dodajemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy amaretto. Mieszamy.
PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY
Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym.
UBIJAMY SYROP CUKROWY Z ŻÓŁTKAMI
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty).
DODAJEMY SEREK MASCARPONE, ŚMIETANĘ I MALINY
Ubite żółtka łączymy z wymieszanym serkiem mascarpone, ubitą śmietanką i przetartymi malinami (pestki pozostawiamy do przygotowania ponczu).
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ MALINOWY
Do pestek malin dodajemy 150 ml wody i 100 g cukru. Gotujemy przez 10 minut. Przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystygnięcia.
PRZEKŁADAMY KREMEM NASĄCZONE BISZKOPTY
W pucharkach lub małym naczyniu układamy na przemian nasączone ponczem biszkopty z kremem malinowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8887,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
8887,5 kcal
Tłuszcz
507,2 g
Węglowodany
887,6 g
Błonnik
14,7 g
Białko
183,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym z pulpecikami
Domowe pulpeciki i tortellini z farszem ze szpinaku i mascarpone zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym to danie we włoskim stylu dla całej rodziny. Wykorzystaj termorobota kuchennego MC Smart i ciesz się smakiem inspirowanym słoneczną Italią!

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
Ta pieczeń jest idealna nie tylko dla osób lubiących dania mięsne! Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub do lunchboxa. Przygotujesz ją w bardzo prosty i szybki sposób. Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!

Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!

Grillowane piersi kurczaka w marynacie jogurtowej
Pachnące i złociste mięso drobiowe z grilla. Smakuje doskonale z warzywami pieczonymi na ruszcie i sosami jogurtowymi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto Góra Lodowa – przepis
Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci na niejednej imprezie. Masa budyniowa, biszkopt i pyszna polewa, to przepis na zniewalający deser!

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!

Wędlina golonkowa z szynkowaru
Mięso z golonki połączone z przyprawami – czosnkiem, pieprzem i majerankiem – dzięki przepisowi Karola zamieni się w pyszną, domową wędlinę! Sprawdź, jak przygotować ją przy użyciu szynkowaru.