Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego • przepis • składniki • przygotowanie
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ KISIELU
Napój żniwny(850 ml) zagotowujemy w garnku, a jego niewielką ilość (150 ml) przelewamy do miseczki. Do kisielu w miseczce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą, a z zawiesiny znikną grudki.
GOTUJEMY KISIEL
Zawiesinę na bazie napoju i mąki ziemniaczanej przelewamy niewielkimi porcjami do zagotowanego w garnku napoju żniwnego, cały czas energicznie mieszając. Nie musimy wykorzystywać całej zawiesiny – dodajemy jej tyle, by uzyskać kisiel o pożądanej gęstości. Kisiel zagotowujemy i gotujemy ok. 3 minut, co jakiś czas mieszając.
PODAJEMY KISIEL
Gotowy, wciąż ciepły kisiel przelewamy do pucharków za pomocą łyżki wazowej. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
253,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
63,3 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
15,3 g
Błonnik
2,4 g
Białko
0,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Szaszłyki grzybowo-kurczakowe z ryżem
Uwolnij swojego wewnętrznego bohatera, delektując się smakiem czarującej krainy, pełnej magii, mocy żywiołów i przygód! A może, przy odrobinie szczęścia, Tobie też udadzą się owocowe szaszłyki?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lekka sałatka z rodzynkami
Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.

Sos do pizzy
Nie ma dobrej pizzy bez doskonałego sosu. Ten przepis sprawi, że kawałek ciasta zyska na smaku i charakterze. Wypróbuj go koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Puszyste i nadziane powidłami śliwkowymi, a w dodatku smażone bez tłuszczu. Przygotuj pączki według przepisu Pawła Małeckiego w wersji bardziej fit. Gwarantujemy, że warto!

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
Elegancka i klasyczna przystawka dla fanów ryb i słodko-ostrych połączeń smakowych. Tatar z łososia z sałatką z jabłka i ogórka doskonale pasuje do sylwestrowego menu!