Risotto ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION
Do garnka wlewamy 1½ l wody i wrzucamy obraną marchewkę, cebulę pozbawioną skórki, łodygi selera naciowego i 1 łyżeczkę soli. Dorzucamy pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi. Warzywa gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie wyciągamy je z bulionu.
PODSMAŻAMY WARZYWA I RYŻ
Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, wsypujemy ryż. Podsmażamy, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się mlecznobiałe.
REDUKUJEMY WINO
Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Następnie dolewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny w takiej ilości, by przykrył powierzchnię ryżu. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Sałatę radicchio myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na płaskim talerzu. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Mieszamy ocet, miód, oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy pestki słonecznika oraz starty na płatki ser pecorino. Dekorujemy porwanymi na kawałki listkami oregano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2381,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
595,4 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
75,3 g
Błonnik
17,6 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!

Jajka faszerowane z szynką
Rzeżucha to doskonały dodatek do wiosennych potraw! A z jajkami, szynką i serkiem śmietankowym smakuje wyśmienicie!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!

Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
Połączenie smaków, które zaskakuje i zachwyca! Minitarty ze śliwkami, figami i sekretnym składnikiem – doskonałym serem pleśniowym – to przepis Pawła na wykwintną francuską przekąskę!

Lazania - szybka wersja
Karol Okrasa udowadnia, że można połączyć kuchnię w stylu włoskim z kuchnią polską - sprawdź!