Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy, obieramy na jednej trzeciej długości, a twarde końce odcinamy. Kroimy na pół i blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
ZWIJAMY SAKIEWKI
Z 4 arkuszy papieru do pieczenia formujemy 4 sakiewki. Zagniatamy 1 arkusz papieru do pieczenia, a następnie ponownie rozwijamy. Rogi wyciągamy do góry i skręcamy, aby powstała otwarta sakiewka. Układamy obok siebie na blasze. Do sakiewek wkładamy szparagi. Cytrynę sparzamy gorącą wodą i kroimy na pół. Jedną połowę kroimy na cienkie plasterki, drugą połowę wyciskamy i pozostawiamy. Szparagi posypujemy masłem, doprawiamy solą i pieprzem oraz obkładamy plasterkami cytryny.
PIECZEMY RYBĘ I KREWETKI
Pozostawiony sok z cytryny łączymy z miodem, solą i pieprzem. Rozmrożoną rybę i krewetki myjemy i osuszamy. Rybę dzielimy na 4 porcje, rozkładamy na szparagach i skrapiamy odrobiną marynaty. Krewetki obtaczamy w pozostałej marynacie i rozkładamy na rybie. Sakiewki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 18-20 minut. Podajemy z bagietką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1375,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,9 kcal
Tłuszcz
8,5 g
Węglowodany
28,9 g
Błonnik
38,6 g
Białko
38,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!

Schab w sosie paprykowym
Wyborne plastry mięsa podane z gęstym warzywnym sosem śmietanowym na bazie papryki to idealny pomysł na rodzinny obiad.

Kruche makowe ciasteczka
Przygotuj pyszny deser dla swoich najbliższych i zachwyć ich kruchymi ciasteczkami z makiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Pasta warzywna na kanapki
Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Musaka z fasolą
Musaka w wyjątkowej odsłonie, czyli z fasolą w sosie pomidorowym. Skuś się na ten przepis w greckim stylu i przygotuj nowe danie obiadowe dla całej rodziny!

Chleb cebulowy z kremem kminkowym
Stwórz domową piekarnię i sięgnij po niezawodny przepis na chleb cebulowy z kminkiem.