Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka z grillowanego bakłażana i boczniaków to wyjątkowe połączenie składników – smak warzyw i grzybów spotyka się tu ze słodyczą i delikatną ostrością dodatków. Podaj ją z twarożkiem, który podwędzisz na sianie we własnej kuchni!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Końcówki bakłażana odkrawamy. Bakłażan kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Z obu stron oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Wcieramy oliwę w plastry, a następnie oprószamy je roztartym w dłoniach tymiankiem.
GRILLUJEMY BOCZNIAKI
Boczniaki w całości skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Grillujemy na mocno rozgranej patelni ok. 1,5 minuty z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK PODWĘDZANY SIANEM
Twarożek przekładamy do mniejszego garnka i dokładnie mieszamy, rozprowadzając go po ściankach naczynia. W osobnym, większym garnku umieszczamy siano. Garnek z twarożkiem przekładamy do garnka z sianem. Siano podpalamy ręcznym palnikiem gazowym. Garnek przykrywamy i odstawiamy na ok. 2-3 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ MIODOWĄ
Na patelni, na której grillowaliśmy bakłażan i boczniaki, karmelizujemy miód. Dodajemy rodzynki i czosnek pokrojony w plasterki. Karmelizujemy ok. 2 minut. Dodajemy rozdrobnione pistacje. Mieszamy. Całość zalewamy octem balsamicznym. Odparowujemy płyn.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu gotową glazurą miodową.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1576,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
788,2 kcal
Tłuszcz
44,8 g
Węglowodany
75,8 g
Błonnik
12,8 g
Białko
30,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!

3 sposoby na koktajle
Zobacz, jakie sposoby na orzeźwienie, odnowę oraz odbudowę ma Kinga Paruzel! Przygotuj razem z nią 3 koktajle.

Jabłka w cieście
Szybki pomysł na deser. Pokrój jabłka w plastry, zanurz w cieście, usmaż i udekoruj cukrem pudrem i konfiturą. Gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe trufle kokosowe
Domowe trufle kokosowe obtoczone w podpieczonych wiórkach będą doskonale smakować i świetnie prezentować się na sylwestrowym stole. Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj je dla gości!

Quesadille z kurczakiem barbecue
Wybierz się w aromatyczną i pełną smaków podróż do Meksyku i przygotuj quesadille z kurczakiem, serem oraz odświeżającym dodatkiem kolendry i limonki.

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Labneh - domowy serek z jogurtu
Pyszny, kremowy serek, który można przygotować w domowym zaciszu? To musi być labneh! Delikatny, lekko kwaśny twarożek, często serwowany jako dodatek do różnych potraw w kuchni bliskowschodniej, dzięki swojej wszechstronności może być używany jako dip, smarowidło do pieczywa lub składnik sałatek. Przekonaj się, jak łatwo możesz przygotować ten wyjątkowy przysmak!

Drożdżowe bułeczki z lodami
Świeże, domowe drożdżowe bułeczki nadziewane przepysznymi lodami to prawdziwie letni deser lub wyjątkowo słodka przekąska. Skuście się i podajcie lody w zupełnie nowej odsłonie.

Tarta z Linzu
Wypróbuj przepis na austriacki przysmak – tartę na kruchym cieście, wypełnioną nadzieniem z czerwonych i czarnych porzeczek. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!