Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SUSZYMY CEBULĘ
Pokrojone w piórka dymki przesmażamy na patelni z olejem na ciemnobrązowy kolor – nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Pokrojony drobno boczek wysmażamy na patelni, aż będzie chrupiący. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg), prażymy orzechy przez 10-15 minut. Studzimy je i kruszymy.
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Ostudzone wiórki cebulowe drobno siekamy. Dodajemy boczek, posiekany świeży estragon i natkę pietruszki, pokruszone orzechy laskowe, posiekany ząbek czosnku, starty ser. Wszystko polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy, lekko studzimy. Kiedy jest jeszcze lekko ciepły, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Młody bób jemy razem z łupinkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3072 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
768 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
77,5 g
Błonnik
45,6 g
Białko
45,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!

Zapiekanka ziemniaczano-cebulowa z kaparami
Pyszna zapiekanka z sosem śmietanowym na bazie karmelizowanej cebulki z dodatkiem kaparów i anchois. To inspirowany tradycyjnym szwedzkim daniem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
Szukasz przepisu na dobry stek, który przygotujesz w szybki i łatwy sposób? To właśnie ten przepis! Wypróbuj go w swojej kuchni i koniecznie dodaj do ulubionych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jagnięcina w marynacie musztardowej
Pomysł na obiad: delikatne kotlety jagnięce przygotowane w marynacie musztardowej i przyrządzone na patelni grillowej.

Halloweenowe parówki w cieście francuskim
Ciastu francuskiemu możesz nadawać dowolne kształty! Poznaj przepis na parówki w cieście wyglądające jak zabawne mumie!

Tarta ze szpinakiem i serem kozim
Wykwintny, ale łatwy pomysł na obiad? Tarta ze szpinakiem i kozim serem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chleb orkiszowy
Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.

Żółte curry po tajsku
Żółte curry po tajsku to aromatyczne danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem i intensywnym kolorem. To idealny wybór na obiad dla miłośników kuchni azjatyckiej, a jego przyrządzenie w domowych warunkach nie wymaga dużego wysiłku. Przygotujmy razem to pyszne danie!

Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
Bez niego nie ma prawdziwych świąt. Przygotuj z nami prosty, smakowity i aromatyczny wigilijny kompot.