Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka • przepis • składniki • przygotowanie
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ: Buraki ugotuj do miękkości w wodzie, przez 40-60 minut (w zależności od wielkości buraka) lub upiecz w piekarniku - dokładnie umyj buraki, ale nie obieraj ich ze skórki.
KAŻDEGO BURAKA ZAWIŃ
osobno w folię aluminową i piecz w piekaniku rozgrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 60 minut.
PO UPIECZENIU ODSTAW
buraki do wystygnięcia.
SAŁATKA ŁOSOSIA MYJEMY,
osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy, pozbawiamy ości.
KROIMY W REGULARNĄ
kostkę 1 x 1 cm, a następnie marynujemy w soku z limonki i ostrej papryczce.
ODSTAWIAMY NA 30
minut do lodówki.
PO TYM CZASIE
dodajemy oliwę z oliwek, posiekaną kolendrę, posiekaną szalotkę lub dymkę i pokrojone w kostkę jabłko.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
TATAR Z BURAKA
Wystudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm.
POKROJONE BURAKI DOPRAWIAMY
oliwą z oliwek, miodem, posiekanym czosnkiem i sokiem z limonki.
TATAR Z BURAKA
układamy na łososiu.
PROPOZYCJA PODANIA SAŁATKĘ
z łososia z tatarem z buraka możemy podać z awokado, wcześniej obranym i pokrojonym na mniejsze cząstki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2025,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
506,3 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
31,0 g
Błonnik
29,7 g
Białko
29,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Chlebek z awokado
Znasz przepis na chlebek bananowy? W takim razie czas poznać przepis na chlebek z… awokado! Równie delikatny i pyszny jak ten z bananów. To co? Wypróbujesz?

Tosty z awokado i jajkiem
Chrupiące tosty z awokado i jajkiem to przepis Kingi na smaczne i pożywne śniadanie. Przygotujesz je w 10 minut! Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wiosenne jajka przepiórcze
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
Chrupiące kromki chleba, paprykowa pasta, aromatyczny kalafior i smakowite dodatki – takich tostów trzeba spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Polędwiczki z kurczaka w panierce
Jeśli marzysz o doskonałych chrupiących polędwiczkach z kurczaka, które rozpływają się w ustach, to nasz przepis jest dla Ciebie! Soczyste wnętrze i aromatyczna, chrupiąca panierka to połączenie warte grzechu. Poznaj nasz przepis!

Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!

Chlebek pizzowy
Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!