Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych • przepis • składniki • przygotowanie
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBIERAMY PAPRYKĘ
Paprykę opalamy z każdej strony za pomocą ręcznego palnika tak, by jej skórka całkowicie się zwęgliła. Zwęglona skórka powinna łatwo odchodzić od paprykowego miąższu.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SAŁATKI
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie w proporcji 2 : 1 (2 części wody, 1 część kaszy). Odcedzamy na sitku i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane dodatki: czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Doprawiamy solą, białym pieprzem, cukrem, oliwą z oliwek i octem. Mieszamy.
SKŁADAMY SAŁATKĘ
Kaszę z dodatkami wykładamy na talerze. Na warstwie kaszy układamy upieczone buraki pokrojone w ćwiartki, połówki upieczonej cebuli, upieczone marchewki oraz pietruszki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Aquafabę łączymy w wysokim naczyniu z musztardą, cukrem, octem winnym, solą i białym pieprzem. Całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego, a gdy składniki wstępnie się połączą, cienkim strumieniem dolewamy oliwę z oliwek. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję przypominającą majonez.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu wegańskim majonezem. Dekorujemy świeżą kolendrą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1732,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
866,1 kcal
Tłuszcz
49,4 g
Węglowodany
93,3 g
Błonnik
18,4 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone ziemniaki z warzywami z sosem balsamico
Ziemniaki, dynia, marchewka, cukinia – oto składowe pysznego smażonego placka, podanego z sosem balsamico! Spróbuj!

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
Prosty i szybki przepis Kingi na deser kawowy, wykonany z mocno zaparzonej kawy, lodów pistacjowych i solonego karmelu. Spróbuj tego niesamowitego połączenia!

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Maślane ciasteczka – przepis
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!

Kurczak w boczku z czekoladą
Nietypowe, ale smaczne połączenie drobiu, boczku i czekolady. Wypróbuj!

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!